Był Knoppers, był Lion, to teraz czas na mleczną kanapkę: mięciutkie kakaowe blaty przełożone słodką masą na bazie mleka w proszku oblane czekoladą – na chandrę, na chwilę zapomnienia… 😉
Przepis na mleczną kanapkę (forma o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Blaty kakaowe:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna:
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 350 g masła
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 70 g masła
Sposób przygotowania:
Blaty kakaowe:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, i w dalszym ciągu miksując powoli wsypywać cukier, po czym dodać jajka oraz olej – połączyć. Gotową masę wlać do wcześniej przesianej mąki z proszkiem i kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C
Wystudzić.
Masa mleczna:
Mleko zagotować wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym – wystudzić. Utrzeć masło, po czym wlać do niego mleko. Na sam koniec wsypać mleko w proszku – zmiksować.
Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekroić na pół; na pierwszą część wyłożyć całą masę mleczną, następnie przycisnąć drugim blatem. Wierzch oblać polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem).
Przechowywać w lodówce.