Mleczna kanapka

Był Knoppers, był Lion, to teraz czas na mleczną kanapkę: mięciutkie kakaowe blaty przełożone słodką masą na bazie mleka w proszku oblane czekoladą – na chandrę, na chwilę zapomnienia… 😉

Przepis na mleczną kanapkę (forma o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Blaty kakaowe:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 350 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Sposób przygotowania:

Blaty kakaowe:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, i w dalszym ciągu miksując powoli wsypywać cukier, po czym dodać jajka oraz olej – połączyć. Gotową masę wlać do wcześniej przesianej mąki z proszkiem i kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 170°C

Wystudzić.

Masa mleczna:

Mleko zagotować wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym – wystudzić. Utrzeć masło, po czym wlać do niego mleko. Na sam koniec wsypać mleko w proszku – zmiksować.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przekroić na pół; na pierwszą część wyłożyć całą masę mleczną, następnie przycisnąć drugim blatem. Wierzch oblać polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *