Na specjalną prośbę mojej mamy wstawiam przepis na drożdżowe zawijańce z pomidorowym pesto, które jakiś czas temu zrobiły furorę, podbiły serca bliskich. Bułeczki wychodzą naprawdę idealne: puszyste, delikatne, aromatyczne – na śniadanie, po obiedzie, przed obiadem, na podwieczorek czy kolację, z gorącą herbatą lub sokiem: zawsze pyszne 🙂
Mama działaj! 😉
Przepis na drożdżowe zawijańce z pomidorowym pesto (mi wyszło 9 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*zwiększyłam ilość drożdży, wodę zastąpiłam mlekiem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 40 g drożdży
- 130 ml mleka (podgrzanego do temperatury 40°C)
- 2 żółtka
- 35 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 mały słoiczek ulubionego pesto lub sos pomidorowy (zrobiony na przykład z passaty bądź pomidorów w puszce, doprawiony solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do kuchni włoskiej)
- 1 jajko rozrobione z 1 łyżką wody
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić rozkruszone drożdże, zasypać je cukrem, zalać mlekiem, wymieszać aż całość się rozpuści – przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Po upływie wskazanego czasu do gotowego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól oraz olej – wyrobić ciasto, uformować z niego kulę – odstawić pod przykryciem na 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, po czym rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować pomidorowym pesto (około 2 cm brzegów pozostawić suche), zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon (jak roladę czy naleśniki), następnie pokroić ostrym nożem na równe kawałki (u mnie było to 9 części), z których powstanie coś na kształt ślimaczków.
Bułki poukładać na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.
Tuż przed upieczeniem bułki posmarować z wierzchu jajkiem rozrobionym z 1 łyżką wody.
Piec około 20-23 minut, w temperaturze 190°C