Ciężko znaleźć mi coś „deserowego” (poza kawą naturalnie), co spowoduje, że odpłynę w krainę niepowtarzalnych smaków, ale ten krem właśnie sprawił, że tak się stało. Na przepis trafiłam zupełnie przypadkiem, przeglądając rozmaite pod względem tematyki blogi i już wiem, że u autorki, na stole, zawsze doszukałabym się czegoś dla siebie (a to rzadkość) – Kobieto: jesteś Mistrzem 😉
Poniżej dzielę się przepisem, który na pewno zagości u mnie na stałe, a jest to niesamowicie aksamitny, nawet „maślany” (z przyjemnie chrupiącymi wiórkami), gęsty, z lekką słodyczą i delikatną kwaskowatością: kokosowy krem z awokado i banana podany z gotowanymi wiśniami i szczyptą cynamonu (najlepszy schłodzony).
Coś genialnego 😉
Przepis na kokosowy krem z awokado i banana (1 pucharek) (Przepis pochodzi z bloga: http://more-food-love-and-life.blogspot.com/)
Składniki:
- 1 małe awokado (miękkie)
- 1 mały banan (miękki)
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 30 g mąki kokosowej
- szczypta cynamonu
- wiśnie
Sposób przygotowania:
Awokado i banana obrać, pokroić, wrzucić do miski i zblendować na gładki krem. Następnie wlać mleczko kokosowe, wsypać mąkę kokosową – wymieszać. Na wierzch wyłożyć wiśnie (najlepiej ugotowane z kilkoma kroplami cytryny oraz syropu z agawy) i oprószyć cynamonem – schłodzić.