Przedświąteczne wypiekanie: wegański piernik marchewkowy z kremem z tofu i suszonymi owocami

Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc (wszak czas mija nieubłaganie szybko), to poszperałam w Internecie, poczytałam, poinspirowałam się i ułożyłam swój własny przepis na nie taki typowy, bo wegański piernik, do tego z dodatkiem marchewki, która nadaje mu tej przyjemnej ciężkości oraz nieprawdopodobnej wilgoci 😉 Korzenne przyprawy i słodki syrop to niezbędne uzupełnienie całości, a gładki krem z tofu oraz suszone owoce stanowią istne szaleństwo dla podniebienia – no nie mogłam się powstrzymać, i słusznie, bo teraz wiem, że warto, a jest naprawdę pysznie 😉

Przepis na wegański piernik marchewkowy z kremem tofu i suszonymi owocami (forma o wymiarach 34×22 cm):

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
  • 1,5 szklanki gęstego mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 dość duże marchewki
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem z tofu:

  • 400 g tofu naturalnego
  • 0,5 szklanki (lub więcej) sojowego mleka o smaku waniliowym
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe (do przełożenia)
  • suszone owoce (u mnie morele i śliwki)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmielić na pył, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.

Ciasto wylać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy.

Piec około 1h, w temperaturze 180°C (wstawić do rozgrzanego piekarnika)

*można trochę dłużej, ale trzeba bardzo uważać, by się nie przesuszył (po włożeniu patyczka w środek ma pozostać wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta)

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

*ciasto po wyłożeniu z foremki, od spodu, może się początkowo wydawać tłuste (to od mleczka kokosoweg0); ja wytarłam je papierowymi ręcznikami, a po odstaniu całej nocy w lodówce wszystko ładnie powsiąkało i uzyskałam wspaniale wilgotny, mięciutki piernik

Przygotować krem: tofu odcisnąć z nadmiaru wody, zblendować na gładko, wlać sok z cytryny, sojowe mleko waniliowe i syrop klonowy lub z agawy – wymieszać na jednolity krem.

*jeśli jednak okazałby się zbyt gęsty należy powoli, do uzyskania oczekiwanego efektu, wlewać mleko sojowe.

Wierzch piernika pokryć kremem i przyozdobić suszonymi owocami.

Wstawić do lodówki na całą noc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Pierniki, pierniczki, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *