Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze ponad miesiąc (wszak czas mija nieubłaganie szybko), to poszperałam w Internecie, poczytałam, poinspirowałam się i ułożyłam swój własny przepis na nie taki typowy, bo wegański piernik, do tego z dodatkiem marchewki, która nadaje mu tej przyjemnej ciężkości oraz nieprawdopodobnej wilgoci 😉 Korzenne przyprawy i słodki syrop to niezbędne uzupełnienie całości, a gładki krem z tofu oraz suszone owoce stanowią istne szaleństwo dla podniebienia – no nie mogłam się powstrzymać, i słusznie, bo teraz wiem, że warto, a jest naprawdę pysznie 😉
Przepis na wegański piernik marchewkowy z kremem tofu i suszonymi owocami (forma o wymiarach 34×22 cm):
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki płatków owsianych (zmielonych)
- 1,5 szklanki gęstego mleczka kokosowego
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 dość duże marchewki
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1,5 szklanki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem z tofu:
- 400 g tofu naturalnego
- 0,5 szklanki (lub więcej) sojowego mleka o smaku waniliowym
- 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe (do przełożenia)
- suszone owoce (u mnie morele i śliwki)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmielić na pył, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy.
Piec około 1h, w temperaturze 180°C (wstawić do rozgrzanego piekarnika)
*można trochę dłużej, ale trzeba bardzo uważać, by się nie przesuszył (po włożeniu patyczka w środek ma pozostać wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta)
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.
*ciasto po wyłożeniu z foremki, od spodu, może się początkowo wydawać tłuste (to od mleczka kokosoweg0); ja wytarłam je papierowymi ręcznikami, a po odstaniu całej nocy w lodówce wszystko ładnie powsiąkało i uzyskałam wspaniale wilgotny, mięciutki piernik
Przygotować krem: tofu odcisnąć z nadmiaru wody, zblendować na gładko, wlać sok z cytryny, sojowe mleko waniliowe i syrop klonowy lub z agawy – wymieszać na jednolity krem.
*jeśli jednak okazałby się zbyt gęsty należy powoli, do uzyskania oczekiwanego efektu, wlewać mleko sojowe.
Wierzch piernika pokryć kremem i przyozdobić suszonymi owocami.
Wstawić do lodówki na całą noc.