Dzisiaj propozycja na wigilijny stół, ale dla tych, prowadzących wegański tryb kulinarnego życia (choć nie przeczę, że ten wypiek posmakuje i tym, którzy lubią tradycyjne serniki), mianowicie: waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście podany z gęstą konfiturą pomarańczową i suszonymi płatkami mango. Ciasto jest mięciutkie, prawie że biszkoptowe, ale bardziej mokre, zaś sama masa dość ciężka, kremowa, miodowo-waniliowa, a ten wierzch, no bajka, coś wspaniałego 😉
Przepis na waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango) (okrągła foremka o średnicy 11cm) (Przepis autorski)
Składniki:
Spód:
- 4 pełne łyżki mąki orzechowej
- 1 garść migdałów (zmielonych)
- 10 daktyli (namoczonych we wrzątku)
- 3/4 średniego, dojrzałego banana
- 1 porządna łyżka masła orzechowego
Masa:
- 330 g tofu naturalnego
- 3-4 łyżki płynnego syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- konfitura pomarańczowa
- suszone mango (w płatkach)
Sposób przygotowania:
Spód:
Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną, odcisnąć je i zmiksować w młynku do kawy lub blenderze na pastę. Banana rozgnieść widelcem. Migdały zmiksować na pył – wszystko wrzucić do miski, dodać jeszcze mąkę orzechową i masło orzechowe – wymieszać.
Masa będzie dość kleista, ale taka ma być.
Umieścić ją w foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec około 12 minut, w temperaturze 200°C
Masa:
Tofu odcisnąć z nadmiaru wody, przecisnąć dwukrotnie przez praskę, połączyć z syropem, gęstym mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Powstałą masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód – wyrównać z wierzchu.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 180°C (może to być chwilę dłużej – trzeba sprawdzać patyczkiem, a jeśli będzie zbyt przypiekał się z wierzchu, to należy przykryć go kartką papieru)
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować konfiturą pomarańczową i ozdobić płatkami suszonego mango.