Waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango)

Dzisiaj propozycja na wigilijny stół, ale dla tych, prowadzących wegański tryb kulinarnego życia (choć nie przeczę, że ten wypiek posmakuje i tym, którzy lubią tradycyjne serniki), mianowicie: waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście podany z gęstą konfiturą pomarańczową i suszonymi płatkami mango. Ciasto jest mięciutkie, prawie że biszkoptowe, ale bardziej mokre, zaś sama masa dość ciężka, kremowa, miodowo-waniliowa, a ten wierzch, no bajka, coś wspaniałego 😉

Przepis na waniliowy tofurnik na bananowo-migdałowym cieście (z konfiturą pomarańczową i suszonym mango) (okrągła foremka o średnicy 11cm) (Przepis autorski)

Składniki:

Spód:

  • 4 pełne łyżki mąki orzechowej
  • 1 garść migdałów (zmielonych)
  • 10 daktyli (namoczonych we wrzątku)
  • 3/4 średniego, dojrzałego banana
  • 1 porządna łyżka masła orzechowego

Masa:

  • 330 g tofu naturalnego
  • 3-4 łyżki płynnego syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • konfitura pomarańczowa
  • suszone mango (w płatkach)

Sposób przygotowania:

Spód:

Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną, odcisnąć je i zmiksować w młynku do kawy lub blenderze na pastę. Banana rozgnieść widelcem. Migdały zmiksować na pył – wszystko wrzucić do miski, dodać jeszcze mąkę orzechową i masło orzechowe – wymieszać.

Masa będzie dość kleista, ale taka ma być.

Umieścić ją w foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Podpiec około 12 minut, w temperaturze 200°C

Masa:

Tofu odcisnąć z nadmiaru wody, przecisnąć dwukrotnie przez praskę, połączyć z syropem, gęstym mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Powstałą masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód – wyrównać z wierzchu.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 180°C (może to być chwilę dłużej – trzeba sprawdzać patyczkiem, a jeśli będzie zbyt przypiekał się z wierzchu, to należy przykryć go kartką papieru)

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować konfiturą pomarańczową i ozdobić płatkami suszonego mango.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *