Makowa Panienka przykuła moją uwagę po pierwsze przez wzgląd na uroczą nazwę, po drugie, że w bardzo przyjemnej formie, czyli lekkich blatów, wykorzystuje mak (bo nie każdy lubi ciężkie, zbite makowce lub rolady), a po trzecie, bo jest naprawdę śliczna i ma idealnie połączone smaki: kwaskowy, aksamitny krem budyniowo-maślany z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z cytryny, słodkawe, puszyste, mięciuteńkie biszkopty, dżem z aronii i polewa z białej czekolady 😉
Przepis na Makową Panienkę (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html; zwiększyłam proporcje i tak też podaję )
Składniki:
Makowe blaty:
- 225 g maku
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g cukru
- 12 białek
- 6 żółtek
- szczypta soli
Budyniowo-maślany krem cytrynowy:
- 3 budynie o smaku śmietankowym
- 525 ml mleka UHT (to konieczne, by krem się nie zważył)
- 300 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 300 g cukru
- 6 żółtek
- 300 g masła
Polewa:
- 160 ml śmietany 30%
- 160 g białej czekolady
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu o smaku aronii
Sposób przygotowania:
Makowe blaty:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie wlać żółtka – zmiksować. Dalej wsypać mak, wiórki kokosowe oraz mielone migdały – wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielić między dwie wyłożone wcześniej papierem do pieczenia blaszki.
Piec około 20 minut, w temperaturze 170°C (nie dłużej, bo wtedy będzie zbyt suche)
Budyniowo-maślany krem cytrynowy:
Mleko połączyć z sokiem z cytryny, odlać pół szklanki i zagotować resztę z cukrem. W odlanej części wymieszać budynie oraz żółtka, po czym wlać na gotujące się mleko. Do gotowego, gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło, a gdy się rozpuści zmiksować na gładki krem.
Wykonanie:
Pierwszy blat posmarować dżemem o smaku aronii, rozprowadzić krem, przycisnąć drugim blatem, a z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, po czym wrzucić do niej połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać – wymieszać). Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.