Raczej nie pijam alkoholu, ale jeśli już, to są to przeważnie jakieś kolorowe drinki lub likiery, które czasem robię sama, bo zapewniam, że się da i w przeciwieństwie do wina jest to proces doprawdy błyskawiczny, a efekt? Efekt zaskakuje najśmielsze smakowe oczekiwania 😉
Był tu już przepis na:
1. likier kokosowy a’la Malibu
2. likier kawowo-karmelowy, czyli Baileys
a dzisiaj jeden z najlepszych: kawowy 😉
Przepis na domowy likier kawowy (około 1,5 litra) (Przepis pochodzi z bloga: http://justmydelicious.com/)
Składniki:
- 800 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 400 ml wódki
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 160 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać – wystudzić, po czym połączyć przy pomocy miksera lub blendera kielichowego z mlekiem skondensowanym słodzonym oraz wódką.
Przelać do butelki. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.