Wielokrotnie robiłam wege trufle, ale jeszcze nigdy takich bardziej tradycyjnych, czekoladowych, które jednak do końca typowe nie są, bo obtoczone w kolorowym, owocowym pudrze: bardzo słodkie i kremowe, czyli idealne na walentynki 😉
Przepis na czekoladowe trufle w owocowym pudrze (10 dużych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Trufle:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka wódki lub likieru owocowego
Cukier puder z liofilizowanych owoców:
- 3 łyżki liofilizowanych owoców (ja zmieliłam na pył batoniki „Frupp” – dostępne chociażby w Netto)
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.
Mascarpone zmiksować z wódką lub likierem, po czym, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawać roztopioną czekoladę.
Powstałą masę schłodzić w lodówce do momentu aż stanie się na tyle twarda, by można z niej było formować trufle, które następnie należy obtoczyć w owocowym pudrze (liofilizowane owoce lub batoniki zmielić, potem wymieszać z cukrem pudrem).
Przechowywać w lodówce.