Walentynkowe przysmaki (V): czekoladowe trufle w owocowym pudrze

Wielokrotnie robiłam wege trufle, ale jeszcze nigdy takich bardziej tradycyjnych, czekoladowych, które jednak do końca typowe nie są, bo obtoczone w kolorowym, owocowym pudrze: bardzo słodkie i kremowe, czyli idealne na walentynki 😉

Przepis na czekoladowe trufle w owocowym pudrze (10 dużych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Trufle:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka wódki lub likieru owocowego

Cukier puder z liofilizowanych owoców:

  • 3 łyżki liofilizowanych owoców (ja zmieliłam na pył batoniki „Frupp” – dostępne chociażby w Netto)
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej – lekko przestudzić.

Mascarpone zmiksować z wódką lub likierem, po czym, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawać roztopioną czekoladę.

Powstałą masę schłodzić w lodówce do momentu aż stanie się na tyle twarda, by można z niej było formować trufle, które następnie należy obtoczyć w owocowym pudrze (liofilizowane owoce lub batoniki zmielić, potem wymieszać z cukrem pudrem).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Pralinki, trufle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *