Przeważnie podaję przepisy na ciasta, ciastka i desery, ale dziś będzie to coś zupełnie innego, wytrawnego, amerykańskiego, czyli dużego i najlepiej jak najbardziej kopiastego, a mam na myśli piętrową pizzę upieczoną w kształcie tortu, przełożoną gęstym sosem pomidorowym, pieczarkami oraz potrójną porcją ciągnącego sera.
Tu tak naprawdę nie ma nic skomplikowanego, bo wszystko robi się jak w klasycznej pizzy, tyle, że pomnożone przez 3 i poukładane na sobie.
Przepis idealny i na obiad i na kolację, a na pewno na spotkanie ze znajomymi 😉
To jest dopiero rozpusta ;p
Przepis na pizze cake z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami (tortownica o średnicy 18 cm ) (Przepis na ciasto i sos pochodzi z bloga: http://paulinawnuk.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (tortowej)
- 180 ml letniej wody
- 20 g drożdży
- 20 ml oleju lub oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g startego żółtego sera
- podsmażone na maśle i doprawione solą oraz pieprzem pieczarki
- przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, sól, olej, pokruszone drożdże i wodę wrzucić do miski i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto – odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, patelni, następnie dodać pomidory, przecier, sól i pieprz – gotować przez około 15 minut i odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: 3 równe, które należy rozwałkować na koła o średnicy 18 cm i 1 większą od pozostałych, którą zostaną oklejone boki.
Tortownicę delikatnie wysmarować olejem: boki wykleić tym największym kawałkiem, a na spodzie położyć jedno z kół i dokładnie je razem połączyć. Pozostałe 2 blaty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie podpiec przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podpieczony spód z tortownicy posmarować sosem, wyłożyć pieczarki, posypać startym serem i przyprawą do pizzy, przycisnąć kolejnym blatem i powtórzyć czynność aż do skończenia składników.
Piec około 30 minut ,w temperaturze 180°C.
Zdjęcie zaraz po wyjęciu z piekarnika
A w przekroju udało mi się zrobić dopiero zimnej na drugi dzień, więc nie widać wypływającego sosu i sera