Pizza cake z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami

Przeważnie podaję przepisy na ciasta, ciastka i desery, ale dziś będzie to coś zupełnie innego, wytrawnego, amerykańskiego, czyli dużego i najlepiej jak najbardziej kopiastego, a mam na myśli piętrową pizzę upieczoną w kształcie tortu, przełożoną gęstym sosem pomidorowym, pieczarkami oraz potrójną porcją ciągnącego sera.

Tu tak naprawdę nie ma nic skomplikowanego, bo wszystko robi się jak w klasycznej pizzy, tyle, że pomnożone przez 3 i poukładane na sobie.

Przepis idealny i na obiad i na kolację, a na pewno na spotkanie ze znajomymi 😉

To jest dopiero rozpusta ;p

Przepis na pizze cake z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami (tortownica o średnicy 18 cm ) (Przepis na ciasto i sos pochodzi z bloga: http://paulinawnuk.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (tortowej)
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
 Dodatkowo:
 
  • 100 g startego żółtego sera
  • podsmażone na maśle i doprawione solą oraz pieprzem pieczarki
  • przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, sól, olej, pokruszone drożdże i wodę wrzucić do miski i wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto – odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować sos pomidorowy: cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, patelni, następnie dodać pomidory, przecier, sól i pieprz – gotować przez około 15 minut i odstawić do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części: 3 równe, które należy rozwałkować na koła o średnicy 18 cm i 1 większą od pozostałych, którą zostaną oklejone boki.

Tortownicę delikatnie wysmarować olejem: boki wykleić tym największym kawałkiem, a na spodzie położyć jedno z kół i dokładnie je razem połączyć. Pozostałe 2 blaty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie podpiec przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C.

Podpieczony spód z tortownicy posmarować sosem, wyłożyć pieczarki, posypać startym serem i przyprawą do pizzy, przycisnąć kolejnym blatem i powtórzyć czynność aż do skończenia składników.

Piec około 30 minut ,w temperaturze 180°C.

Zdjęcie zaraz po wyjęciu z piekarnika

A w przekroju udało mi się zrobić dopiero zimnej na drugi dzień, więc nie widać wypływającego sosu i sera

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *