Dzisiaj szybki i banalny przepis z cyklu tych zawierających w sobie popularne słodycze na pyszny i ładnie prezentujący w pucharkach deser „Oreo”, składający się z warstwy pokruszonych ciastek, kremu na bazie serka i „Nutelli” oraz drugiego, trochę słodszego, śmietanowo-ciasteczkowego, dodatkowo zwieńczonego bitą śmietaną stanowi wspaniałą propozycję na kolację we dwoje lub po prostu poobiednią słodkość 😉
Dla fanów tych ciasteczek idealny 😉
Na blogu pojawił się jeszcze tort „Oreo” (przepis TUTAJ) i mini serniczki „Oreo” (przepis TUTAJ).
Przepis na deser „Oreo” (2 duże pucharki) (przepis autorski)
Składniki:
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g serka kremowego typu „Philadelphia” (podobny jest „Twój Smak” i „Łaciaty”)
- 4 łyżki „Nutelli”
- 20 ciastek „Oreo” + 2 do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Sposób przygotowania:
Ciastka zmielić w blenderze lub wrzucić do woreczka foliowego i rozdrobnić wałkiem bądź młotkiem – podzielić na 2 części, jedną z nich odłożyć, a drugą podzielić jeszcze na pół i wsypać na pucharków.
Serek kremowy wymieszać z „Nutellą” i ułożyć w pucharkach na warstwie ciastek.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami, odłożyć 4 łyżki do ozdoby, po czym do reszty wmieszać pozostałe ciastka – wyłożyć na warstwę z serka i kremu czekoladowego.
Wierzch ozdobić odłożoną bitą śmietaną przy pomocy worka cukierniczego i wbić w nią „Oreo” – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.