Pluszki czyli rosyjskie bułeczki z makiem i serem

Dość dawno nie było tutaj przepisu na słodkie bułki (ostatnio dodawałam przepis w listopadzie), więc postanowiłam wstawić coś dzisiaj, zwłaszcza, że ostatnio upiekłam przepyszne, puchate, mięciutkie, delikatne i aromatyczne pluszki, czyli słynne rosyjskie bułeczki o fikuśnym kształcie i szerokim wachlarzu smaków, bo można je nadziać makiem, serem, orzechami, rodzynkami, cynamonem, marmoladą, kremem czekoladowym i w ogóle czym tylko wyobraźnia wymyśli i podniebienie zapragnie 😉

Z ciastem z tego przepisu pracuje się idealnie: jest elastyczne, nie klei się, nie rwie, nie kruszy i wspaniale wyrasta.

Myślę, że to smakowita propozycja na niedzielne popołudnie 😉

Przepis na pluszki czyli rosyjskie bułeczki z makiem i serem (16 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 9 g suchych drożdży (lub 18 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
  • 325 ml letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie makowe:

  • roztopione masło
  • cukier
  • suchy mak 

Nadzienie serowe (proporcje na 16 sztuk):

  • 400 g zmielonego twarożku
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części – z każdej uformować kulkę i odstawić na 5 – 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Następnie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który należy posmarować nadzieniem makowym (posmarować roztopionym masłem, oprószyć cukrem i makiem) lub serowym (powstałym z dokładnego wymieszania podanych składników)

zwinąć w rulonik i naciąć wzdłuż pozostawiając z każdego końca trochę nienaciętej powierzchni

końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie,

by uzyskać takie oto bułeczki.

Pluszki ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 190°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *