Dość dawno nie było tutaj przepisu na słodkie bułki (ostatnio dodawałam przepis w listopadzie), więc postanowiłam wstawić coś dzisiaj, zwłaszcza, że ostatnio upiekłam przepyszne, puchate, mięciutkie, delikatne i aromatyczne pluszki, czyli słynne rosyjskie bułeczki o fikuśnym kształcie i szerokim wachlarzu smaków, bo można je nadziać makiem, serem, orzechami, rodzynkami, cynamonem, marmoladą, kremem czekoladowym i w ogóle czym tylko wyobraźnia wymyśli i podniebienie zapragnie 😉
Z ciastem z tego przepisu pracuje się idealnie: jest elastyczne, nie klei się, nie rwie, nie kruszy i wspaniale wyrasta.
Myślę, że to smakowita propozycja na niedzielne popołudnie 😉
Przepis na pluszki czyli rosyjskie bułeczki z makiem i serem (16 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 9 g suchych drożdży (lub 18 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
- 50 g cukru
- 50 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 325 ml letniego mleka
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 0,5 łyżeczki soli
Nadzienie makowe:
- roztopione masło
- cukier
- suchy mak
Nadzienie serowe (proporcje na 16 sztuk):
- 400 g zmielonego twarożku
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części – z każdej uformować kulkę i odstawić na 5 – 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Następnie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który należy posmarować nadzieniem makowym (posmarować roztopionym masłem, oprószyć cukrem i makiem) lub serowym (powstałym z dokładnego wymieszania podanych składników)
zwinąć w rulonik i naciąć wzdłuż pozostawiając z każdego końca trochę nienaciętej powierzchni
końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie,
by uzyskać takie oto bułeczki.
Pluszki ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 190°C.
Wyjąć. Wystudzić.