Babka z jabłkami

Myślę, że ta babka może być hitem tegoroczne stołu wielkanocnego, bo choć wszystkie, które dotychczas wstawiłam są naprawdę smaczne, to ta jest po prostu obłędna; zwłaszcza dla tych, którzy lubią szarlotkę, ponieważ to taka biszkoptowa szarlotka w kształcie babki: bardzo delikatne, puszyste, mimo że wilgotne ciasto, otaczające wymieszane z cynamonem jabłka, które po wystudzeniu można z wierzchu dodatkowo oblać sosem karmelowym (jabłka+cynamon+karmel – połączenie idealne), lukrem lub po prostu oprószyć słodkim cukrem pudrem 😉

Przepis na babkę z jabłkami (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego (z odciśniętych jabłek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 większe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem.

W misce zmiksować jajka, olej, sok odciśnięty z jabłek, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszać mąkę przesianą z solą oraz proszkiem do pieczenia.

1/3 ciasta przelać na spód foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba), ułożyć połowę jabłek (z zachowaniem 1,5 cm odstępu od ścianek formy, by ciasto dokładnie je otoczyło), przykryć kolejną warstwą ciasta, wyłożyć resztę jabłek i przykryć pozostałym ciastem.

Piec około 55-60 minut, w temperaturze 175°C (do suchego patyczka).

*by uniknąć zakalca trzeba ją piec do momentu aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu można oblać lukrem, sosem karmelowym (50 g cukru, 30 g masła, 90 ml śmietany 36%: cukier podgrzać aż do rozpuszczenia i uzyskania bursztynowego koloru, dodać pokrojone masło, poczekać aż się rozpuści i energicznie wymieszać, po czym wlać śmietanę i ponownie energicznie wymieszać, by uzyskać gładki sos) lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *