Myślę, że ta babka może być hitem tegoroczne stołu wielkanocnego, bo choć wszystkie, które dotychczas wstawiłam są naprawdę smaczne, to ta jest po prostu obłędna; zwłaszcza dla tych, którzy lubią szarlotkę, ponieważ to taka biszkoptowa szarlotka w kształcie babki: bardzo delikatne, puszyste, mimo że wilgotne ciasto, otaczające wymieszane z cynamonem jabłka, które po wystudzeniu można z wierzchu dodatkowo oblać sosem karmelowym (jabłka+cynamon+karmel – połączenie idealne), lukrem lub po prostu oprószyć słodkim cukrem pudrem 😉
Przepis na babkę z jabłkami (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1/4 szklanki soku jabłkowego (z odciśniętych jabłek)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 większe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda, zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem.
W misce zmiksować jajka, olej, sok odciśnięty z jabłek, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wmieszać mąkę przesianą z solą oraz proszkiem do pieczenia.
1/3 ciasta przelać na spód foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba), ułożyć połowę jabłek (z zachowaniem 1,5 cm odstępu od ścianek formy, by ciasto dokładnie je otoczyło), przykryć kolejną warstwą ciasta, wyłożyć resztę jabłek i przykryć pozostałym ciastem.
Piec około 55-60 minut, w temperaturze 175°C (do suchego patyczka).
*by uniknąć zakalca trzeba ją piec do momentu aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu można oblać lukrem, sosem karmelowym (50 g cukru, 30 g masła, 90 ml śmietany 36%: cukier podgrzać aż do rozpuszczenia i uzyskania bursztynowego koloru, dodać pokrojone masło, poczekać aż się rozpuści i energicznie wymieszać, po czym wlać śmietanę i ponownie energicznie wymieszać, by uzyskać gładki sos) lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.