Babka chałwowo-orzechowa

Mam tu ostatnio na blogu babkowe zatrzęsienie, ale kiedy pisać o tych najpyszniejszych jak nie w okresie przedwielkanocnym? (rzecz ma się podobnie z piernikami i makowcami, które jakoś lepiej piecze się przed Bożym Narodzeniem, z kolei jabłeczniki jesienią) 😉

Ta dzisiejsza jest wyśmienita: delikatne, mięciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto, otulające słodkie nadzienie chałwowo-orzechowe (w jeszcze ciepłym bajecznie półpłynne i ciągnące), z wierzchu oprószone chrupiącym miksem z orzechów włoskich, masła palonego, cynamonu oraz brązowego cukru.

Ja od razu podwoiłam proporcje i wykonałam w większej foremce.

Przepis do wielokrotnego powtórzenia 🙂

Przepis na babkę chałwowo-orzechową (keksówka o górnych wymiarach 12x25cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru
  • 85 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka orzechowa:

  • 120 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 60 g masła
  • 25 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 170 g chałwy waniliowej

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować kruszonkę orzechową: roztopić masło i pogotować je na wolnym ogniu do chwili aż stanie się brązowe i zacznie pachnieć orzechami – lekko wystudzić i wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem, po czym podzielić na pół i do jednej połowy wsypać brązowy cukier.

Teraz można zabrać się za ciasto: masło utrzeć z cukrem na puch, cały czas mieszając, kolejno, jedno po drugim, dodać jajka, potem kwaśną śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą – zmiksować.

Trochę więcej niż połowę ciasta przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba), następnie wysypać bezcukrowy miks orzechowy, poukładać na nim pokruszoną chałwę, przykryć pozostałym ciastem, a jego wierzch obsypać cukrowym miksem orzechowym.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 160°C (do suchego patyczka).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *