Przedwielkanocny cykl babkowy zamknę babką wegańską, bo i wege i wegan należy się od kuchni życia w tym dniu coś słodkiego 😉
W tym roku postawiłam na znakomitą, wyrośniętą babkę kokosową z dodatkiem puree z batata (tak właśnie!), rumu oraz ekstraktu waniliowego z wierzchu oblaną cudownym, gęstym, słonym karmelem (jest naprawdę najlepszy na świecie).
Poza tym, że jest pysznie, to do tego wegańsko, bezglutenowo i bezcurkowo – no czego chcieć więcej? 😉
Wegańska babka batatowo-kokosowa oblana słonym karmelem (upiekłam w foremce na bakę o średnicy dołu 14cm) (przepis na babkę pochodzi z bloga: www.truetastehunters.com, a na słony karmel z bloga: http://www.mniumniu.com/ )
Słony karmel:
Składniki:
- puszka pełnotłustego mleka kokosowego o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80% (puszka 400 g)
- 0,5 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe przelać do rondelka, dodać cukier i gotować na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut (od czasu do czasu należy przemieszać).
Następnie rondelek zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy, sól oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
Babka:
- 80 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g mąki z cieciorki (użyłam sojowej)
- 150 g puree z pieczonych batatów
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu / erytrolu
- 300 ml mleka roślinnego
- 1,5 łyżki rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka octu winnego / jabłkowego / ryżowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, potem wrzucić ksylitol/erytrytol, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy oraz rum – podgrzewać do momentu aż składniki się połączą i odstawić do wystudzenia.
Następnie wsypać mielone siemię lniane i wiórki kokosowe – wymieszać.
Dalej dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – połączyć.
W misce zalać sodę octem, a powstałą pianę dokładnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy na babkę posmarowanej rozpuszczonym olejem kokosowym i oprószonej mąką ryżową.
Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać słonym karmelem i oprószyć wiórkami kokosowymi.