Wegańska babka batatowo-kokosowa oblana słonym karmelem

Przedwielkanocny cykl babkowy zamknę babką wegańską, bo i wege i wegan należy się od kuchni życia w tym dniu coś słodkiego 😉

W tym roku postawiłam na znakomitą, wyrośniętą babkę kokosową z dodatkiem puree z batata (tak właśnie!), rumu oraz ekstraktu waniliowego z wierzchu oblaną cudownym, gęstym, słonym karmelem (jest naprawdę najlepszy na świecie).

Poza tym, że jest pysznie, to do tego wegańsko, bezglutenowo i bezcurkowo – no czego chcieć więcej? 😉

Wegańska babka batatowo-kokosowa oblana słonym karmelem (upiekłam w foremce na bakę o średnicy dołu 14cm) (przepis na babkę pochodzi z bloga: www.truetastehunters.com, a na słony karmel z bloga: http://www.mniumniu.com/ )

Słony karmel:

Składniki:

  • puszka pełnotłustego mleka kokosowego o zawartości kokosa nie mniejszej niż 80% (puszka 400 g)
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe przelać do rondelka, dodać cukier  i gotować na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut (od czasu do czasu należy przemieszać).

Następnie rondelek zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy, sól oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.

Babka:

  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki ryżowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g mąki z cieciorki (użyłam sojowej)
  • 150 g puree z pieczonych batatów
  • 20 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu / erytrolu
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1,5 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka octu winnego / jabłkowego / ryżowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2  łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, potem wrzucić ksylitol/erytrytol, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy oraz rum – podgrzewać do momentu aż składniki się połączą i odstawić do wystudzenia.

Następnie wsypać mielone siemię lniane i wiórki kokosowe – wymieszać.

Dalej dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – połączyć.

W misce zalać sodę octem, a powstałą pianę dokładnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy na babkę posmarowanej rozpuszczonym olejem kokosowym i oprószonej mąką ryżową.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać słonym karmelem i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *