Babka makowa z białą czekoladą

Znakomita babka na wielkanocny stół z dodatkiem suchego maku, który przy każdym kęsie przyjemnie chrupie, z wierzchu pokryta polewą z białej czekolady oraz kandyzowanymi wiśniami. Ciasto jest zarówno wilgotne, jak i piaskowe, bardzo miękkie, a sama słodycz idealnie zrównoważona.

Robi się ją naprawdę szybko i bezproblemowo, a warto, bo jest przepyszna 😉

Przepis na babkę makową z białą czekoladą (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )

Składniki:

Babka:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • wiśnie kandyzowane (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, potem dodać jajka – zmiksować na jednolitą masę, po czym wsypać mak, skórkę otartą z cytryny i wlać aromat rumowy – połączyć. Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z solą i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 45 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę, odczekać aż się rozpuści i energicznie wymieszać na gładki sos) i ozdobić kandyzowanymi wiśniami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *