Wiosna za oknem rozkwita jaskrawymi forsycjami, pudrową magnolią, żółtymi mniszkami, białymi i fioletowymi krokusami.
Do mieszkania co raz wpadają pszczoły i trzmiele.
Przyroda zdmuchuje zimowy marazm.
Ten budzący się świat obserwują moje poduszkowe damy:
A ja wyprzedzam na moment wiosnę, by przygotować jeden z najpopularniejszych i najprostszych letnich deserów, którego dotychczas u mnie nie było, ale już jest, nadrobiłam: tradycyjny brytyjski Eton Mess, czyli słodki, chłodny bałagan stworzony z truskawek, bitej śmietany i bez – jest kremowo, soczyście i chrupiąco 😉
Do przygotowania z niewielu składników i w kilka chwil, a jak przepysznie!
Przepis na deser Eton Mess (4 duże pucharki) (przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 4 szklanki świeżych tuskawek
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru pudru
- 2 szklanki śmietany 36% (schłodzonej)
- kilka większych bez
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w nieduże kawałki.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem lub waniliowym do gęstości, nie na sztywno.
Bezy niezbyt drobno pokruszyć.
Składniki układać naprzemiennie, tworząc słodki bałagan 😉