Eton Mess – truskawki, śmietana i bezy

Wiosna za oknem rozkwita jaskrawymi forsycjami, pudrową magnolią, żółtymi mniszkami, białymi i fioletowymi krokusami.

Do mieszkania co raz wpadają pszczoły i trzmiele.

Przyroda zdmuchuje zimowy marazm.

Ten budzący się świat obserwują moje poduszkowe damy:

A ja wyprzedzam na moment wiosnę, by przygotować jeden z najpopularniejszych i najprostszych letnich deserów, którego dotychczas u mnie nie było, ale już jest, nadrobiłam: tradycyjny brytyjski Eton Mess, czyli słodki, chłodny bałagan stworzony z truskawek, bitej śmietany i bez – jest kremowo, soczyście i chrupiąco 😉

Do przygotowania z niewielu składników i w kilka chwil, a jak przepysznie!

Przepis na deser Eton Mess (4 duże pucharki) (przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 4 szklanki świeżych tuskawek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru pudru
  • 2 szklanki śmietany 36% (schłodzonej)
  • kilka większych bez

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w nieduże kawałki.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem lub waniliowym do gęstości, nie na sztywno.

Bezy niezbyt drobno pokruszyć.

Składniki układać naprzemiennie, tworząc słodki bałagan 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *