Tartaletki z waniliowym kremem budyniowym, konfiturą, galaretką i truskawkami

No i pojawiły się pierwsze, niepakowane w plastikowe pojemniczki truskawki 😉

Słodką przygodę z nimi zaczęłam od czegoś klasycznego, ale w mniejszym wydaniu (bo za klasyk uważam tartę z budyniem waniliowym i truskawkami), a chodzi o kruche tartaletki wypełnione soczystą konfiturą truskawkową, aksamitnym, waniliowym kremem budyniowym (niby fachowo crème pâtissière, czyli cukierniczy krem francuski – jak dla mnie to trochę rzadszy, gładszy budyń), galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami.

Schłodzone smakują najlepiej, a smakują po prostu wspaniale!

 

Inne przepisy z wykorzystaniem truskawek:

  1. Tarta truskawkowa z serem
  2. Letni torcik waniliowy z truskawkami
  3. Tort czekoladowy z truskawkami i galaretką
  4. Sernik z truskawkami i kruszonką
  5. Drożdżowe babeczki nadziewane truskawkami
  6. Kladdkaka – klejące szwedzkie ciasto czekoladowe z truskawkami i borówkami
  7. Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami
  8. Mini torcik z paluszkami czekoladowymi oraz truskawkami
  9. Tiramisu w pucharkach z musem truskawkowym i lodami

 

Przepis na tartaletki z waniliowym kremem budyniowym, konfiturą, galaretką i truskawkami (8 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam konfiturę)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 230 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Waniliowy krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300 – 400 g świeżych truskawek
  • konfitura truskawkowa
  • 40 g galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 125 ml wrzątku 

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki (rozwałkować je na grubość około 3mm) na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem i oprószone mąką pszenną – ponownie schłodzić 30 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220°C, potem obniżyć temperaturę do 200°C, wstawić ciasto i podpiec je przez 10 minut. W dalszej kolejności foremki wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 7 – 10 minut (do zezłocenia i podpieczenia spodu).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować waniliowy krem budyniowy: w garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, a gdy zacznie wrzeć zdjąć je z palnika. Żółtka i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę, skrobię – zmiksować do gładkiej pasty i wlać do niej 100 ml wrzącego mleka – połączyć. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty mleka, dokładnie wymieszać i postawić na palnik – gotować, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Zestawić. Przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.

Galaretkę rozrobić i odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć, ale wciąż będzie płynna.

Wykonanie:

Kruche tartaletki wypełnić konfiturą truskawkową, schłodzonym kremem budyniowym, tężejącą galaretką i świeżymi truskawkami.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *