Tak dzisiaj jesiennie, a ja bardzo lubię jesień.
Jest deszczowo, więc miło wypić filiżankę gorącej herbaty, a do tej filiżanki najlepiej zjeść solidny kawałek pysznego ciasta 😉
Na straganach coraz mniej gruszek, w związku z tym postanowiłam jeszcze je wykorzystać w jakimś wypieku, a że zastanawiałam się ostatnio nad tym czy ciasto koniecznie musi mieć spód kruchy albo biszkoptowy, zaś to drożdżowe ma być zawsze suche i dopiero z wierzchu obsypane owocami, to postanowiłam to sprawdzić i upiec przekładane budyniem śmietankowym ciasto drożdżowe, które wzbogaciłam o dżem truskawkowy, gruszki oraz słodką, chrupiącą kruszonkę.
Eksperyment się udał i zachęcił do pieczenia drożdżowych na całą blachę nie tylko z dodatkami u góry, ale i z jakimś nadzieniem w środku (podobnie jak w drożdżówkach), bo wyszło genialne: mięciutkie, puszyste, wyrośnięte, pachnące i co najważniejsze bardzo smaczne!
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem, gruszkami i kruszonką (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, resztę dodałam od siebie)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 4 i 1/4 do 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 14 g drożdży suchych
- 200 ml maślanki lub kefiru
- 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 10 łyżek cukru
- 120 g masła (miękkiego)
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 2 budynie o smaku śmietankowym (1 opakowanie na 0,5 l mleka)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 750 ml mleka
- 6 gruszek
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
Połączyć składniki na kruszonkę – wstawić do lodówki.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Pierwszą część umieścić na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posmarować dżemem truskawkowym, wylać ugotowany z dodatkiem cukru i łyżki masła gęsty budyń śmietankowy, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, na nim poukładać pokrojone w ósemki gruszki i obsypać z wierzchu schłodzoną kruszonką – ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 h.
Piec około 35-45 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki), następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.