Ciasto drożdżowe z budyniem, gruszkami i kruszonką

Tak dzisiaj jesiennie, a ja bardzo lubię jesień.

Jest deszczowo, więc miło wypić filiżankę gorącej herbaty, a do tej filiżanki najlepiej zjeść solidny kawałek pysznego ciasta 😉

Na straganach coraz mniej gruszek, w związku z tym postanowiłam jeszcze je wykorzystać w jakimś wypieku, a że zastanawiałam się ostatnio nad tym czy ciasto koniecznie musi mieć spód kruchy albo biszkoptowy, zaś to drożdżowe ma być zawsze suche i dopiero z wierzchu obsypane owocami, to postanowiłam to sprawdzić i upiec przekładane budyniem śmietankowym ciasto drożdżowe, które wzbogaciłam o dżem truskawkowy, gruszki oraz słodką, chrupiącą kruszonkę.

Eksperyment się udał i zachęcił do pieczenia drożdżowych na całą blachę nie tylko z dodatkami u góry, ale i z jakimś nadzieniem w środku (podobnie jak w drożdżówkach), bo wyszło genialne: mięciutkie, puszyste, wyrośnięte, pachnące i co najważniejsze bardzo smaczne!

Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem, gruszkami i kruszonką (blacha o wymiarach 25×36 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, resztę dodałam od siebie)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 4 i 1/4 do 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 
  • 14 g drożdży suchych
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki + 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 10 łyżek cukru
  • 120 g masła (miękkiego)

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 2 budynie o smaku śmietankowym (1 opakowanie na 0,5 l mleka)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 750 ml mleka
  • 6 gruszek

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wlewając roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

Połączyć składniki na kruszonkę – wstawić do lodówki.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części. Pierwszą część umieścić na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posmarować dżemem truskawkowym, wylać ugotowany z dodatkiem cukru i łyżki masła gęsty budyń śmietankowy, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, na nim poukładać pokrojone w ósemki gruszki i obsypać z wierzchu schłodzoną kruszonką – ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 h.

Piec około 35-45 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka i zarumienienia się kruszonki), następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *