Chlebek jogurtowy z malinami i polewą czekoladową

W tym roku najczęściej sięgałam w letnich wypiekach po truskawki (mam w zanadrzu jeszcze jedną pyszną propozycję, którą niebawem tutaj umieszczę) i jakoś tak mi się szkoda zrobiło malin…

Zatem nadrabiam.

Nadrabiam w postaci bardzo prostego w wykonaniu chlebka jogurtowego; a prostego, ponieważ wykonanego na bazie ciasta muffinowego, czyli wystarczy po prostu wymieszać rózgą kuchenną składniki (bez żadnego zagniatania ani miksowania!), upiec, wystudzić, a z wierzchu oblać gęstą, błyszczącą polewą czekoladową.

Chlebek jest wilgotny, długo utrzymujący świeżość, mimo niedużego nakładu pracy prezentuje się elegancko, a smakuje znakomicie – polecam 😉

Przepis na chlebek jogurtowy z malinami i polewą czekoladową (keksówka o dolnych wymiarach 10×29 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego (nie light)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g świeżych malin 

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

W misce umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt – wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać maliny.

Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (śmietanę zagotować, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *