W warzywniakach widzę ostatnie niepakowane truskawki, których świeżym, soczystym smakiem można jeszcze ozdobić pierwsze jesienne wypieki z nostalgiczną nutką owocowego lata 😉
Proponuję kruchutkie, maślane tartaletki wypełnione czerwoną konfiturą i kremem karpatkowym, z którego aksamitnej konsystencji rozkwita truskawkowy kwiat, muśnięty galaretkowatym połyskiem i oprószony chrupką zielenią pistacji – coś wspaniałego…
Tak na ten dzisiejszy, piękny deszczem dzień 😉
Przepis na tartaletki z truskawkami, kremem, galaretką i pistacjami (9 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; krem z bitej śmietany i mascarpone zamieniłam na karpatkowy)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 opakowanie kremu karpatkowego bez gotowania (na 400 ml mleka)
- 400 ml mleka
- świeże truskawki
- 9 łyżeczek konfitury truskawkowej
- 2 pełne łyżki galaretki truskawkowej w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
- posiekane niesolone pistacje
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.
Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury truskawkowej i kremem karpatkowym (wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu); ja wyciskałam z rękawa cukierniczego. Wierzch ozdobić na kształt rozkładającego płatki kwiatu: pokroić truskawki w plasterki i powbijać w krem zaczynając od krawędzi. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i obsypać posiekanymi pistacjami.