Tartaletki z truskawkami, kremem, galaretką i pistacjami

W warzywniakach widzę ostatnie niepakowane truskawki, których świeżym, soczystym smakiem można jeszcze ozdobić pierwsze jesienne wypieki z nostalgiczną nutką owocowego lata 😉

Proponuję kruchutkie, maślane tartaletki wypełnione czerwoną konfiturą i kremem karpatkowym, z którego aksamitnej konsystencji rozkwita truskawkowy kwiat, muśnięty galaretkowatym połyskiem i oprószony chrupką zielenią pistacji – coś wspaniałego…

Tak na ten dzisiejszy, piękny deszczem dzień 😉

Przepis na tartaletki z truskawkami, kremem, galaretką i pistacjami (9 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; krem z bitej śmietany i mascarpone zamieniłam na karpatkowy)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie kremu karpatkowego bez gotowania  (na 400 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • świeże truskawki
  • 9 łyżeczek konfitury truskawkowej
  • 2 pełne łyżki galaretki truskawkowej w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
  • posiekane niesolone pistacje

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury truskawkowej i kremem karpatkowym (wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu); ja wyciskałam z rękawa cukierniczego. Wierzch ozdobić na kształt rozkładającego płatki kwiatu: pokroić truskawki w plasterki i powbijać w krem zaczynając od krawędzi. Na koniec owoce posmarować lekko tężejącą galaretką i obsypać posiekanymi pistacjami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *