Wienerstänger – szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem

Jak jestem w ciasteczkowych klimatach, to dzisiaj Wienerstänger, czyli szwedzkie ciasteczka z dżemem, które wykonuje się błyskawicznie i z niewielu składników. Ot wystarczy po prostu wrzucić wszystko do miski (autorka sugeruje zmiksować masło z cukrem, a potem dodawać stopniowo resztę, ale ja to pominęłam i jak widać wyszło 🙂 ), szybko zagnieść, potem uformować wałeczki takie jak przy kopytkach, pośrodku zrobić wgłębienie, wypełnić je dżemem (ja zdecydowałam się na wiśniowy, ponieważ akurat taki miałam w domu, ale następnym razem wybrałabym malinowy, bo taki jako pierwszy przyszedł mi na myśl, tyle że nie chciało mi się iść specjalnie po jeden słoik do sklepu xD), po upieczeniu wystudzić i już chłodne pokroić w ukośne kawałki.

Ciasteczka są przepyszne: kruchutkie i maślane 😉

Przepis na Wienerstänger – szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem (26 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://kuchniaagaty.pl/)

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej (tortowej)
  • 80 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników (poza dżemem) zagnieść ciasto, które należy uformować w wałeczki (takie jak do kopytek) o szerokości i wysokości około 2-3 cm.

Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć i na środku wykonać wgłębienie, zamykając końcówki ciasta, by uniknąć wypłynięcia dżemu.

Wgłębienie wypełnić dżemem.

*ja upiekłam z podwójnej porcji

Piec około 12 minut, w temperaturze 220°C.

Wyjąć. Wystudzić. Bardzo ostrym nożem pokroić w ukośne kawałki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *