Jak jestem w ciasteczkowych klimatach, to dzisiaj Wienerstänger, czyli szwedzkie ciasteczka z dżemem, które wykonuje się błyskawicznie i z niewielu składników. Ot wystarczy po prostu wrzucić wszystko do miski (autorka sugeruje zmiksować masło z cukrem, a potem dodawać stopniowo resztę, ale ja to pominęłam i jak widać wyszło 🙂 ), szybko zagnieść, potem uformować wałeczki takie jak przy kopytkach, pośrodku zrobić wgłębienie, wypełnić je dżemem (ja zdecydowałam się na wiśniowy, ponieważ akurat taki miałam w domu, ale następnym razem wybrałabym malinowy, bo taki jako pierwszy przyszedł mi na myśl, tyle że nie chciało mi się iść specjalnie po jeden słoik do sklepu xD), po upieczeniu wystudzić i już chłodne pokroić w ukośne kawałki.
Ciasteczka są przepyszne: kruchutkie i maślane 😉
Przepis na Wienerstänger – szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem (26 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://kuchniaagaty.pl/)
Składniki:
- 210 g mąki pszennej (tortowej)
- 80 g cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubiony dżem
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników (poza dżemem) zagnieść ciasto, które należy uformować w wałeczki (takie jak do kopytek) o szerokości i wysokości około 2-3 cm.
Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć i na środku wykonać wgłębienie, zamykając końcówki ciasta, by uniknąć wypłynięcia dżemu.
Wgłębienie wypełnić dżemem.
*ja upiekłam z podwójnej porcji
Piec około 12 minut, w temperaturze 220°C.
Wyjąć. Wystudzić. Bardzo ostrym nożem pokroić w ukośne kawałki.