Dwukolorowe ciasteczka brookies

Jesienią i zimą jakoś chętniej sięga się po ciasteczka, bo tak przyjemnie schrupać w chłodny wieczór coś dobrego do filiżanki parującej kawy albo herbaty 😉

Ja proponuję dzisiaj brookies, czyli dwukolorowe ciasteczka: część jasna jest krucha, maślana i waniliowa, z kolei ciemna trochę przypomina brownie, bo jest bardziej wilgotna i mocno kakaowa.

Ciasteczka nie są pracochłonne, a jak uroczo wyglądają i wspaniale smakują; na przykład w połączeniu z miętowo-cytrynową herbatą 🙂

Przepis na dwukolorowe ciasteczka brookies (25 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) + 2 łyżki
  • 115 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem dodać jajko, żółtko oraz wanilię – połączyć. Następnie do mieszanki wsypać szklankę mąki przesianej z solą, proszkiem i sodą – zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej czubatą łyżkę gorzkiego kakao – wymieszać i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upływie wskazanego czasu nabierać małą łyżeczką część jasną i część ciemną i lekko zwilżonymi dłońmi połączyć je i uformować z nich kulkę.

Gotowe ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą kuleczkę spłaszczyć na grubość około 0,5-1 cm.

Piec około 10-15 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *