Przepis na cudowny sernik: kruchy, maślany spód (ja podwoiłam poniższe składniki, bo chciałam, by tym razem był grubszy), tradycyjna, ciężka, ale w dalszym ciągu kremowa masa serowa (proporcje dopasowałam do 1 kg sera), przepyszny lemon curd (tutaj , przez wzgląd na to, że krem znajduje się również w masie serowej, podałam 1,5 sugerowanej proporcji) i chrupiące bezy.
Ciasto wykonuje się dość szybko i raczej nie jest skomplikowane, bo w przypadku masy serowej wystarczy jedynie zmiksować wszystkie produkty. Trochę dłużej powstaje lemon curd (nie jest to skomplikowany przepis, ale trzeba go cierpliwie mieszać, bo lubi się przypalać), jednak można go zrobić wcześniej (w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku można go trzymać około 2 tygodni).
Sernik należy przechowywać w lodówce, aczkolwiek dobrze wyjąć go jakieś 40 minut przed spożyciem, by stał się taki aksamitny.
To bardzo delikatne, niezbyt słodkie i orzeźwiające ciasto 😉
Przepis na sernik z lemon curdem i bezami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, na masę serową z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/, a na lemon curd z Moich Wypieków)
Składniki:
Spód:
- 120 g mąki krupczatki
- 40 g mąki pszennej (tortowej)
- 7 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 700 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 110 g lemon curdu
- 3 jajka
- 75 g cukru pudru
- 50 ml śmietany 36%
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 2 łyżki advocatu
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Lemon curd:
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- 240 g cukru
- 120 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 3 cytryn
Dodatkowo:
- bezy
Sposób przygotowania:
Lemon curd:
Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W niedużym garnuszku, przy pomocy rózgi kuchennej, roztrzepać jajka oraz żółtka z cukrem – podgrzać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Następnie dodać masło, sok i skórkę z cytryn – mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
*jeśli w kremie pojawią się grudki należy go przetrzeć przez sitko
Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).
Piec około 1h, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
Chłodny sernik z wierzchu posmarować pozostałym lemon curdem i ozdobić bezami.