Domowe „Jeżyki”, czyli ciastka najeżone bakaliami

Jednymi z luksusowych słodkości jakie pamiętam z dzieciństwa, które wjeżdżały na stół w trakcie szczególnych okazji (jakieś uroczystości typu urodziny, Boże Narodzenie albo przybycie kogoś miłego i oczekiwanego ;p) były „Jeżyki”, czyli kruche ciasteczka z ciągnącym się karmelem oraz masą bakalii, sowicie oblane mleczną czekoladą – wtedy były dostępne tylko classic, ale teraz są jeszcze kokosowe, kawowe, advocatowe i wiśniowe z mleczną lub gorzką czekoladą. Widziałam nawet jabłkowe, pomarańczowe, z masłem orzechowym oraz wersję limitowaną w białej czekoladzie.

Ja na ich wzór wykonałam takie w wersji domowej i również są bardzo, bardzo smaczne, mimo, że tutaj nie ciągnie się karmel, ponieważ zastąpiłam go kajmakiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by masę krówkową zamienić na samodzielnie przyrządzony karmel (to dla bardziej cierpliwych xD) i dodatkowo obsypać je kawą lub wiórkami kokosowymi.

Co istotne: w paczce jest ich niewiele, a te są w ilości hurtowej, więc nie zabraknie dla nikogo 😉

Przepis na domowe ciasteczka „Jeżyki” (60 sztuk) (Przepis na kruche ciasteczka pochodzi z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasteczka:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • bakalie (u mnie orzechy ziemne, rodzynki, żurawina)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasteczka zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, powycinać okrągłe ciasteczka i poukładać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia (nie wymagają dużych odstępów, ponieważ nie rozlewają się na boki).

Piec około 10 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Chłodne ciasteczka posmarować masą kajmakową, obsypać bakaliami

i z wierzchu oblać gorzką czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Ciasteczka, Przepisy, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *