Kourabiedes – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe

W tym roku skusiłam się na tradycyjne greckie ciasteczka bożonarodzeniowe, które urzekły mnie swoim śnieżnym wyglądem, nieskomplikowaną recepturą i wykonaniem, a chodzi o Kourabiedes, czyli grube, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych orzechów, które po upieczeniu skrapla się wodą różaną i obficie obtacza w cukrze pudrze.

Są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne, a zamknięte w szczelnych puszkach długo zachowują świeżość 😉

Przepis na Kourabiedes – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe (40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://mojekulinarnewariacje.blogspot.com/; podaję z moimi modyfikacjami)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki wody różanej
  • 90 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • woda różana
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, zagnieść, a gdy masa stanie się jednolita należy odrywać z niej fragmenty ciasta i formować z nich dość grube okrągłe ciasteczka lub półksiężyce.

Piec około 20 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Jeszcze gorące skropić wodą różaną i obficie obtoczyć w cukrze pudrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *