W tym roku skusiłam się na tradycyjne greckie ciasteczka bożonarodzeniowe, które urzekły mnie swoim śnieżnym wyglądem, nieskomplikowaną recepturą i wykonaniem, a chodzi o Kourabiedes, czyli grube, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych orzechów, które po upieczeniu skrapla się wodą różaną i obficie obtacza w cukrze pudrze.
Są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne, a zamknięte w szczelnych puszkach długo zachowują świeżość 😉
Przepis na Kourabiedes – greckie ciasteczka bożonarodzeniowe (40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://mojekulinarnewariacje.blogspot.com/; podaję z moimi modyfikacjami)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła
- 140 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki wody różanej
- 90 g posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- woda różana
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, zagnieść, a gdy masa stanie się jednolita należy odrywać z niej fragmenty ciasta i formować z nich dość grube okrągłe ciasteczka lub półksiężyce.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Jeszcze gorące skropić wodą różaną i obficie obtoczyć w cukrze pudrze.