Zawijasy z pesto i mozzarellą

Dzisiaj proponuję coś wytrawnego, mianowicie drożdżowe zawijasy z pesto i mozarellą; ja użyłam pomidorowego pesto, ale zapewne równie wspaniale sprawdzi się tutaj chociażby paprykowe, bazyliowe czy pietruszkowe.

Kiedy pierwszy raz zabierałam się za pieczenie tych bułeczek byłam sceptycznie nastawiona, ponieważ w składnikach na ciasto nie ma ani oliwy, ani jajek, ale jak się okazało z mąki, soli i rozpuszczonych w wodzie drożdży również się da, i to naprawdę smacznie 😉

Zawijasy są miękkie w środku, z zewnątrz mają złotą, chrupiącą skórkę, a do tego są bardzo aromatyczne.

W zasadzie nie ma tu nic skomplikowanego, tylko posmarować sosem rozwałkowane na prostokąt ciasto, posypać startym serem, złożyć na pół, pociąć w paski i pozwijać w świderki – to robi się niezwykle szybko!

To doskonały dodatek do wszelkich zup, ale przecież można też zjeść same albo z jakimś dipem (może czosnkowym? serowym? z awokado?).

Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju uroczystościach, a już na pewno na nadchodzącej imprezie sylwestrowej 🙂

Przepis na zawijasy z pesto i mozzarellą (24 sztuki) (Przepis pochodzi z bloga: https://codojedzenia.pl/)

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki (tortowej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300-350 ml zimnej wody
  • 5 łyżek pesto
  • 1 łyżeczki soli
  • 100 g startej mozzarelli
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto – odstawić pod przykryciem na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować pesto, posypać startą mozzarellą, złożyć na pół i pociąć w paski. Każdy pasek skręcić w spiralkę. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem – odstawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 10-12 minut, w temperaturze 250 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *