Na sylwestrowym stole zamiast zawijasów z pesto i mozzarellą albo tuż obok nich można poukładać równie pyszne Stromboli, czyli pizzę w kształcie rolady, którą akurat ja nafaszerowałam passatą, suszonymi pomidorami, serem cheddar i pieczarkami, ale myślę, że fajna też będzie wersja z sosem śmietanowym, fetą oraz szpinakiem.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo cienkie, złociste i chrupiące.
Najlepiej smakuje jakieś 10-15 minut po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe, ale na zimno również jest smaczne 🙂
Przepis na Stromboli z suszonymi pomidorami, cheddarem i pieczarkami (6 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 5 g świeżych drożdży
- około 80 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sos pomidorowy/passata pomidorowa
- suszone pomidory
- starty na tarce ser cheddar
- podsmażone na maśle pieczarki
- przyprawa do kuchni włoskiej
- 1 jajko (do posmarowania wierzchu)
Sposób przygotowania:
Z drożdży, odrobiny cukru oraz wody przygotować rozczyn – odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, uformować w kulę, umieścić w misce przykrytej ściereczką – odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cieniutki prostokąt, podzielić go na 6 mniejszych prostokątów, każdy posmarować sosem, poukładać pokrojone w kostkę pomidory, podsmażone na maśle pieczarki i starty na tarce ser cheddar – zlepić wzdłuż dłuższej krawędzi, z wierzchu ponacinać, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do kuchni włoskiej.
Piec około 12 minut, w temperaturze 200 °C.