Wątpię, by ktokolwiek brał się teraz za wypieki, ale na sernik zawsze znajdzie się okazja, więc proponuję, żeby był nim ten wzorowany na popularnym batonie „Snickers”, bo jest przepyszny 🙂
Kruchy, maślany spód (wielokrotnie się pojawia, ale jest wyborny, więc nie ma co kombinować), dość ciężka, ale wilgotna, marmurkowa (i waniliowa i z dodatkiem gorzkiego kakao) masa serowa, z wierzchu masło orzechowe z kawałkami orzechów, polewa czekoladowa oraz pokrojone batony „Snickers”.
Bardzo wyczuwalny smak orzechów i czekolady.
Tak naprawdę nie ma tu nic skomplikowanego, a wychodzi coś, co jest fenomenalne w smaku.
Ciasto duże, podzielne, rodzinne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, do tego pięknie się kroi.
Polecam i zachęcam również do wykonania kremowego ciasta „Snickers”.
Przepis na sernik „Snickers” (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; kaszę mannę zastąpiłam budyniem)
Składniki:
Spód:
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 7 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
- 125 ml oleju
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
- masło orzechowe z kawałkami orzechów (słoik 340 g)
- 5 batonów „Snickers”
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód naprzemiennie wylewać jasną i ciemną masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, następnie dodać ser, olej oraz proszek budyniowy – zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i podzielić ją na pół; do jednej części dodać gorzkie kakao – wymieszać.
Piec około 1 h, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Na jeszcze ciepłym wierzchu rozsmarować masło orzechowe, a na nim, w niektórych miejscach wylać polewę (chodzi o to, by masło orzechowe było widoczne).
Wystudzić i ozdobić pokrojonymi w plasterki „Snickersami”.
Przechowywać w lodówce i wyciągać jakieś 30-40 minut przed jedzeniem (wtedy jest najlepszy).