Sernik „Snickers”

Wątpię, by ktokolwiek brał się teraz za wypieki, ale na sernik zawsze znajdzie się okazja, więc proponuję, żeby był nim ten wzorowany na popularnym batonie „Snickers”, bo jest przepyszny 🙂

Kruchy, maślany spód (wielokrotnie się pojawia, ale jest wyborny, więc nie ma co kombinować), dość ciężka, ale wilgotna, marmurkowa (i waniliowa i z dodatkiem gorzkiego kakao) masa serowa, z wierzchu masło orzechowe z kawałkami orzechów, polewa czekoladowa oraz pokrojone batony „Snickers”.

Bardzo wyczuwalny smak orzechów i czekolady.

Tak naprawdę nie ma tu nic skomplikowanego, a wychodzi coś, co jest fenomenalne w smaku.

Ciasto duże, podzielne, rodzinne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, do tego pięknie się kroi.

Polecam i zachęcam również do wykonania kremowego ciasta „Snickers”.

Przepis na sernik „Snickers” (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; kaszę mannę zastąpiłam budyniem)

Składniki:

Spód:

  • 240 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 7 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (60 g)
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
  • masło orzechowe z kawałkami orzechów (słoik 340 g)
  • 5 batonów „Snickers”

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód naprzemiennie wylewać jasną i ciemną masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, następnie dodać ser, olej oraz proszek budyniowy – zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i podzielić ją na pół; do jednej części dodać gorzkie kakao – wymieszać.

Piec około 1 h, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Na jeszcze ciepłym wierzchu rozsmarować masło orzechowe, a na nim, w niektórych miejscach wylać polewę (chodzi o to, by masło orzechowe było widoczne).

Wystudzić i ozdobić pokrojonymi w plasterki „Snickersami”.

Przechowywać w lodówce i wyciągać jakieś 30-40 minut przed jedzeniem (wtedy jest najlepszy).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *