Miodowa babka z jabłkami

Przyroda zatęskniła za jesienią i dzisiaj właśnie o niej przypomina, a że jesień nieodłącznie  smakowo kojarzy się z jabłkami, to proponuję na zbliżający się weekend (albo jeszcze dzisiaj na podwieczorek!) upiec tę cudowną babkę: wilgotna, ale jednocześnie puszysta, mięciutka, a przy tym miodowa, z kostkami jabłek w środku i z półplasterkami z wierzchu, do tego wyczuwalny smak masła oraz przypraw korzennych.

Aromatyczna i przepyszna.

Łatwa i szybka w wykonaniu.

Można ją upiec w tortownicy – wtedy ciasto przyjmie bardziej elegancką formę – ale można też podobnie jak ja, w keksówce, by było swojsko, do pokrojenia w plasterki (ewentualnie grube plastry), tak do dużego kubka mocno cytrynowej herbaty 😉

Polecam i jakby kogoś naszła ochota na coś z jabłkami, ale z dodatkiem czekolady, to zachęcam również do upieczenia czekoladowego ciasta z jabłkami!

Przepis na miodową babkę z jabłkami (tortownica o średnicy 23 cm lub keksówka o wymiarach 21×10 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 175 g płynnego miodu
  • 3 duże jajka
  • 1,5 dużego jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo (na wierzch):

  • 1 duże jabłko
  • 50 g miodu

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puch, potem wlać płynny miód (jeśli jest w formie stałej, to najpierw należy go podgrzać) – połączyć. Następnie dodać jajka – zmiksować.

Do utartej masy wsypać mąkę przesianą z cynamonem, imbirem, sodą i proszkiem – wymieszać.

Na sam koniec wmieszać pokrojone na dość drobną kostkę jabłko (wcześniej trzeba je obrać i usunąć gniazda nasienne).

Ciasto przelać do formy, wyrównać, a na wierzchu poukładać półplasterki jabłka.

Piec około 1 h, w temperaturze 160°C.

Wyjąć i jeszcze ciepłe posmarować miodem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *