Przyroda zatęskniła za jesienią i dzisiaj właśnie o niej przypomina, a że jesień nieodłącznie smakowo kojarzy się z jabłkami, to proponuję na zbliżający się weekend (albo jeszcze dzisiaj na podwieczorek!) upiec tę cudowną babkę: wilgotna, ale jednocześnie puszysta, mięciutka, a przy tym miodowa, z kostkami jabłek w środku i z półplasterkami z wierzchu, do tego wyczuwalny smak masła oraz przypraw korzennych.
Aromatyczna i przepyszna.
Łatwa i szybka w wykonaniu.
Można ją upiec w tortownicy – wtedy ciasto przyjmie bardziej elegancką formę – ale można też podobnie jak ja, w keksówce, by było swojsko, do pokrojenia w plasterki (ewentualnie grube plastry), tak do dużego kubka mocno cytrynowej herbaty 😉
Polecam i jakby kogoś naszła ochota na coś z jabłkami, ale z dodatkiem czekolady, to zachęcam również do upieczenia czekoladowego ciasta z jabłkami!
Przepis na miodową babkę z jabłkami (tortownica o średnicy 23 cm lub keksówka o wymiarach 21×10 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g miękkiego masła
- 40 g cukru
- 175 g płynnego miodu
- 3 duże jajka
- 1,5 dużego jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo (na wierzch):
- 1 duże jabłko
- 50 g miodu
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, potem wlać płynny miód (jeśli jest w formie stałej, to najpierw należy go podgrzać) – połączyć. Następnie dodać jajka – zmiksować.
Do utartej masy wsypać mąkę przesianą z cynamonem, imbirem, sodą i proszkiem – wymieszać.
Na sam koniec wmieszać pokrojone na dość drobną kostkę jabłko (wcześniej trzeba je obrać i usunąć gniazda nasienne).
Ciasto przelać do formy, wyrównać, a na wierzchu poukładać półplasterki jabłka.
Piec około 1 h, w temperaturze 160°C.
Wyjąć i jeszcze ciepłe posmarować miodem.