Drożdżowe świnki z białym serem

Na początek tego tygodnia mam świetny przepis na drożdżówki, które można zabrać ze sobą na drugie śniadanie albo zjeść po prostu w ciągu dnia, ot tak, dla przyjemności, popijając kubkiem gorącej kwiatowej herbaty, mocnej, czarnej kawy, gęstej, aksamitnej czekolady lub słodkiego kakao (koniecznie z mleczną pianką).

Przepis jest świetny nie tylko smakiem, ale i kształtem, bo są to bułeczki w kształcie… świnek! 😉

Drożdżówki są puchate oraz mięciutkie (wprost rozpływają się w ustach).

Przepięknie pachną (zresztą jak każde drożdżowe – uwielbiam ten zapach!) i cudownie smakują.

Ja nafaszerowałam je masą serową, ale może to być też duża kostka czekolady (na przykład z całymi orzechami laskowymi), krem czekoladowy, masło orzechowe, masa krówkowa, ulubiony dżem bądź marmolada (z dzikiej róży, z czarnej porzeczki, morelowa – takie tutaj widzę ja).

Polecam!

Przepis na drożdżowe świnki z białym serem (12-14 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://ciastkozercy.pl/, a na masę serową z Moich Wypieków; zmieniłam sposób wykonania)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml mleka

Masa serowa:

  • 300 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
  • 1 białko (do przyklejenia nosów i uszu)
  • draże czekoladowe (na oczy)

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże oraz 3 łyżeczki cukru – odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić, wystudzić, wymieszać z jajkami i pozostałym cukrem.

W dużej misce połączyć mąkę z rozczynem i masą jajeczną – zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki), uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na 1 h.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-14 części i z każdej z nich oderwać fragment na nos oraz uszy.

Każdą kulkę rozwałkować na grubość 0,5 cm, na środku wyłożyć 1 łyżkę masy serowej (masło utrzeć z cukrami na puch, potem dodać żółtko, a na końcu ser – połączyć), dokładnie zlepić i miejscem zlepienia poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Z odłożonych fragmentów ciasta uformować uszy (nieduże kółeczka złożyć na pół, co stworzy efekt oklapniętego ucha) oraz noski (można też rozwałkować i powycinać kieliszkiem), przykleić je na białko, a słomką wykonać dziurki.

Bułeczki z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 200°C (wierzch musi się zarumienić).

Wyjąć i w jeszcze ciepłych umieścić w miejscach oczu draże czekoladowe.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *