Deser „Kinder Country”

Dawno nie było tutaj deseru, więc dzisiaj przepis na taki w pucharku, wzorowany na popularnym i lubianym batoniku „Kinder Country” 😉

Deser składa się z dwóch kremów wykonanych na bazie kremówki i serka mascarpone: jeden jest z dodatkiem białej czekolady, a drugi z dodatkiem mlecznej.

Do mas są wmieszane płatki „Kangus”, a wierzch oczywiście ozdobiony batonikiem.

Całość robi się błyskawicznie i smakiem naprawdę przypomina „Kinder Country”!

Podawać mocno schłodzony.

Polecam.

Przepis na deser „Kinder Country” (2 pucharki)

Składniki:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 3 garści płatków „Kangus”
  • 2 batoniki „Kinder Country”

Sposób przygotowania:

W mikrofali lub w kąpieli wodnej w jednej miseczce rozpuścić czekoladę mleczną, a w drugiej białą – odstawić do lekkiego wystudzenia.

W tym czasie mascarpone ubić z kremówką na sztywno – podzielić na pół: do jednej części wmiksować mleczną czekoladę, a do drugiej białą.

Część z białą czekoladą podzielić jeszcze na pół: do jednej wsypać 1 garść płatków „Kangus”, a drugą zostawić do dekoracji.

Do części z mleczną czekoladą wmieszać 2 garści płatków „Kangus”.

Najpierw umieścić w pucharkach białą masę z płatkami, potem ciemną, wierzch udekorować odłożoną masą, obsypać płatkami i ozdobić batonikami „Kinder Country” – schłodzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Desery, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *