Dawno nie było tutaj deseru, więc dzisiaj przepis na taki w pucharku, wzorowany na popularnym i lubianym batoniku „Kinder Country” 😉
Deser składa się z dwóch kremów wykonanych na bazie kremówki i serka mascarpone: jeden jest z dodatkiem białej czekolady, a drugi z dodatkiem mlecznej.
Do mas są wmieszane płatki „Kangus”, a wierzch oczywiście ozdobiony batonikiem.
Całość robi się błyskawicznie i smakiem naprawdę przypomina „Kinder Country”!
Podawać mocno schłodzony.
Polecam.
Przepis na deser „Kinder Country” (2 pucharki)
Składniki:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 3 garści płatków „Kangus”
- 2 batoniki „Kinder Country”
Sposób przygotowania:
W mikrofali lub w kąpieli wodnej w jednej miseczce rozpuścić czekoladę mleczną, a w drugiej białą – odstawić do lekkiego wystudzenia.
W tym czasie mascarpone ubić z kremówką na sztywno – podzielić na pół: do jednej części wmiksować mleczną czekoladę, a do drugiej białą.
Część z białą czekoladą podzielić jeszcze na pół: do jednej wsypać 1 garść płatków „Kangus”, a drugą zostawić do dekoracji.
Do części z mleczną czekoladą wmieszać 2 garści płatków „Kangus”.
Najpierw umieścić w pucharkach białą masę z płatkami, potem ciemną, wierzch udekorować odłożoną masą, obsypać płatkami i ozdobić batonikami „Kinder Country” – schłodzić.