Charlotte z kremem śmietankowym i brzoskwiniami

Chłodną lutową porą upiekłam naprawdę słoneczny tort urodzinowy 😉

Tort inspirowany angielskim deserem Charlotte, który pokochali również Francuzi, w związku z czym trochę go zmodyfikowali (słodki chleb zamienili na podłużne biszkopty).

Zmodyfikowałam go również ja, ponieważ oryginalnie wykonuje się go bez pieczenia i wypełnia ogromną ilością kremu, musu i puree z owoców.

Ja upiekłam jasny biszkopt, nasączyłam go likierem brzoskwiniowym, przełożyłam konfiturą, aksamitną masą śmietankową oraz brzoskwiniami z puszki. Wierzch udekorowałam kremowymi różami, owocami i wiórkami białej czekolady, a boki oczywiście obkleiłam podłużnymi biszkoptami i przewiązałam wstążką.

Tort pięknie się kroi, jest elegancki, odpowiednio słodki, lekki i taki orzeźwiający.

Całym sercem polecam.

A tutaj jeszcze jedna wersja Charlotte – tym razem z malinami 🙂

Przepis na Charlotte z kremem śmietankowym i brzoskwiniami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • likier o smaku brzoskwiniowym (do nasączenia)
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
  • 8 kostek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem, cały czas miksując, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka – zmiksować. Na sam koniec delikatnie wmieszać obie przesiane mąki.

Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Przygotować krem (wystarczy ubić na sztywno kremówkę z mascarpone i pudrem) i odłożyć do rękawa cukierniczego na wierzch (wypełnić cały rękaw), a resztę podzielić na 3 równe części (2 do przełożenia blatów, a 1 do posmarowania boków).

Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę i podzielić na 3 równe części.

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem, posmarować 1/3 dżemu brzoskwiniowego, 1 częścią kremu śmietankowego, poukładać brzoskwinie, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować dżemem, 2 częścią kremu, poukładać brzoskwinie, przycisnąć 3 blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem.

W dalszej kolejności posmarować boki tortu i poprzyklejać do niego podłużne biszkopty.

Wierzch udekorować różami powstałymi z kremu, który został odłożony do rękawa cukierniczego, brzoskwiniami i startą białą czekoladą.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *