Chłodną lutową porą upiekłam naprawdę słoneczny tort urodzinowy 😉
Tort inspirowany angielskim deserem Charlotte, który pokochali również Francuzi, w związku z czym trochę go zmodyfikowali (słodki chleb zamienili na podłużne biszkopty).
Zmodyfikowałam go również ja, ponieważ oryginalnie wykonuje się go bez pieczenia i wypełnia ogromną ilością kremu, musu i puree z owoców.
Ja upiekłam jasny biszkopt, nasączyłam go likierem brzoskwiniowym, przełożyłam konfiturą, aksamitną masą śmietankową oraz brzoskwiniami z puszki. Wierzch udekorowałam kremowymi różami, owocami i wiórkami białej czekolady, a boki oczywiście obkleiłam podłużnymi biszkoptami i przewiązałam wstążką.
Tort pięknie się kroi, jest elegancki, odpowiednio słodki, lekki i taki orzeźwiający.
Całym sercem polecam.
A tutaj jeszcze jedna wersja Charlotte – tym razem z malinami 🙂
Przepis na Charlotte z kremem śmietankowym i brzoskwiniami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- likier o smaku brzoskwiniowym (do nasączenia)
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
- 8 kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem, cały czas miksując, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka – zmiksować. Na sam koniec delikatnie wmieszać obie przesiane mąki.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Przygotować krem (wystarczy ubić na sztywno kremówkę z mascarpone i pudrem) i odłożyć do rękawa cukierniczego na wierzch (wypełnić cały rękaw), a resztę podzielić na 3 równe części (2 do przełożenia blatów, a 1 do posmarowania boków).
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w niedużą kostkę i podzielić na 3 równe części.
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem, posmarować 1/3 dżemu brzoskwiniowego, 1 częścią kremu śmietankowego, poukładać brzoskwinie, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować dżemem, 2 częścią kremu, poukładać brzoskwinie, przycisnąć 3 blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem.
W dalszej kolejności posmarować boki tortu i poprzyklejać do niego podłużne biszkopty.
Wierzch udekorować różami powstałymi z kremu, który został odłożony do rękawa cukierniczego, brzoskwiniami i startą białą czekoladą.
Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.