Ostatnim razem wstawiałam tu babeczki inspirowane batonem „Kinder Bueno”, a dzisiaj proponuję takie smakowo zbliżone do „Twixa” 🙂
Do upieczenia ich wykorzystałam ciasto z babki kajmakowej, więc są one wykonane na bazie ciasta babkowego, a nie muffinowego (muffinowe miesza się po prostu ręcznie, łącząc mokre składniki z suchymi, a w babkowym ubija się na puch jajka z cukrem, masło, itd.), w związku z tym są jeszcze bardziej miękkie oraz puchate, z wyczuwalnym smakiem karmelu.
Nadzienie nie jest suche ani twarde, lecz cały czas pozostaje półpłynne, ponieważ stanowi je śmietana 30%, w której została roztopiona gorzka i mleczna czekolada.
Wierzch udekorowany dużą ilością bitej śmietany zmiksowanej z masą krówkową i oczywiście ukośnie pokrojonymi batonami „Twix”.
Jest przyjemnie słodko (ale nie za słodko), z czekoladą i karmelem, czyli tak, jak powinno być w „Twixie” – bardzo polecam.
Zachęcam również do upieczenia nieskomplikowanego, ale pysznego ciasta milionera, które również można nazwać „Twixem”, bo jest tam kruchy spód, karmel i czekolada 🙂
Babeczki „Twix” (10 sztuk) (Przepis na ciasto kajmakowe pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Ciasto kajmakowe:
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki cukru
- 2,5 dużych jajek
- 150 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 50 g masła
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki masy kajmakowej
- 1 fix do śmietany
Nadzienie:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- batony „Twix”
Sposób przygotowania:
Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia – odstawić do wystudzenia, ale musi wciąż pozostać płynna.
Jajka ubić z cukrem do puszystości (około 7-8 minut), następnie dodać sok z cytryny i lekko przestudzoną masę kajmakową z masłem – zmiksować.
Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.
Piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 180°C .
Wyjąć. Wystudzić. Od góry wydrążyć łyżeczką i wypełnić wystudzonym nadzieniem (śmietanę 30% podgrzać, wrzucić połamaną na kostki mleczną i gorzką czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).
Wierzch babeczek udekorować kremówką ubitą z mascarpone, masą kajmakową oraz fixem, a na środku śmietany umieścić fragment batona „Twix” – schłodzić.
Przechowywać w lodówce, ale wyjąć jakieś 20 minut przed spożyciem (wtedy ciasto mięknie, a środek staje się bardziej płynny).