Babeczki „Twix”

Ostatnim razem wstawiałam tu babeczki inspirowane batonem „Kinder Bueno”, a dzisiaj proponuję takie smakowo zbliżone do „Twixa” 🙂

Do upieczenia ich wykorzystałam ciasto z babki kajmakowej, więc są one wykonane na bazie ciasta babkowego, a nie muffinowego (muffinowe miesza się po prostu ręcznie, łącząc mokre składniki z suchymi, a w babkowym ubija się na puch jajka z cukrem, masło, itd.), w związku z tym są jeszcze bardziej miękkie oraz puchate, z wyczuwalnym smakiem karmelu.

Nadzienie nie jest suche ani twarde, lecz cały czas pozostaje półpłynne, ponieważ stanowi je śmietana 30%, w której została roztopiona gorzka i mleczna czekolada.

Wierzch udekorowany dużą ilością bitej śmietany zmiksowanej z masą krówkową i oczywiście ukośnie pokrojonymi batonami „Twix”.

Jest przyjemnie słodko (ale nie za słodko), z czekoladą i karmelem, czyli tak, jak powinno być w „Twixie” – bardzo polecam.

Zachęcam również do upieczenia nieskomplikowanego, ale pysznego ciasta milionera, które również można nazwać „Twixem”, bo jest tam kruchy spód, karmel i czekolada 🙂

Babeczki „Twix” (10 sztuk) (Przepis na ciasto kajmakowe pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Ciasto kajmakowe:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 2,5 dużych jajek
  • 150 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 50 g masła
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 1 fix do śmietany

Nadzienie:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • batony „Twix”

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia – odstawić do wystudzenia, ale musi wciąż pozostać płynna.

Jajka ubić z cukrem do puszystości (około 7-8 minut), następnie dodać sok z cytryny i  lekko przestudzoną masę kajmakową z masłem – zmiksować.

Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciastem wypełnić papilotki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić je do piekarnika.

Piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 180°C .

Wyjąć. Wystudzić. Od góry wydrążyć łyżeczką i wypełnić wystudzonym nadzieniem (śmietanę 30% podgrzać, wrzucić połamaną na kostki mleczną i gorzką czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).

Wierzch babeczek udekorować kremówką ubitą z mascarpone, masą kajmakową oraz fixem, a na środku śmietany umieścić fragment batona „Twix” – schłodzić.

Przechowywać w lodówce, ale wyjąć jakieś 20 minut przed spożyciem (wtedy ciasto mięknie, a środek staje się bardziej płynny).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *