Do Wielkanocy jeszcze ponad miesiąc, ale ja mam przepis na cudowną babkę, więc postanowiłam się podzielić (bo przecież babkę można upiec zawsze, i zawsze wypada i pasuje, podobnie jak sernik 😉 )
Ta babka jest niczym bukiet kwiatów, niczym poezja dla podniebienia, ponieważ pachnie oraz smakuje najpiękniejszymi kwiatami miłości: różami.
Jest przepyszna, aromatyczna, trochę perfumowana (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu), wilgotna (jednak nie ciężka), przy tym delikatna, przyjemnie słodka, wciągająca i absolutnie różowa(!); może kiedyś wykonam jakąś z owoców czarnego bzu, jeżyn albo lukrecji, to będzie bliższa mojej barwie ;p)
Dominującym smakiem jest oczywiście róża, która znajduje się w cieście w postaci syropu różanego i wody różanej, ale też jest nadzienie z różanej konfitury, aczkolwiek przedziera się tu również subtelna nuta wanilii z cukru z prawdziwą wanilią (mogą być ziarenka z laski wanilii, nawet lepiej), cytryny ze świeżo otartej skórki oraz maliny; ta z kolei znajduje się w polewie wykonanej z czekolady, z Biedronki, z edycji limitowanej (dostępna na półkach tylko w lutym) – prezentuję poniżej:
Robi się szybko, wygląda bajkowo (jak dla księżniczek), ładnie się kroi, rozsiewa aromat ogrodu, jest przepyszna, zatem spełnia wszystkie warunki, by ją upiec i zjeść (można poczęstować ^^)
Przepis na babkę różaną (z konfiturą i malinową polewą czekoladową) (piekłam w formie na babkę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; podaję z moimi drobnymi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g miękkiego masła
- 190 g jasnego brązowego cukru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 140 ml maślanki
- 2 łyżki syropu różanego
- 2 łyżki wody różanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g białej malinowej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- konfitura różana
- różowe i srebrne perełki cukrowe
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.
Do masy maślanej dodać skórkę otartą z cytryny, syrop różany, wodę różaną i maślankę – wymieszać.
Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia – połączyć.
Do formy na babkę wyłożyć 1/3 ciasta, posmarować konfiturą różaną
przykryć drugą częścią ciasta, ponownie posmarować konfiturą i przykryć pozostałym ciastem – wyrównać.
Piec około 1 h, w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.
Z wierzchu oblać różową polewą czekoladową (połamaną na kostki czekoladę wrzucić do zagotowanej śmietany, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i obsypać perełkami cukrowymi.