Babka różana (z konfiturą różaną i malinową polewą czekoladową)

Do Wielkanocy jeszcze ponad miesiąc, ale ja mam przepis na cudowną babkę, więc postanowiłam się podzielić (bo przecież babkę można upiec zawsze, i zawsze wypada i pasuje, podobnie jak sernik 😉 )

Ta babka jest niczym bukiet kwiatów, niczym poezja dla podniebienia, ponieważ pachnie oraz smakuje najpiękniejszymi kwiatami miłości: różami.

Jest przepyszna, aromatyczna, trochę perfumowana (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu), wilgotna (jednak nie ciężka), przy tym delikatna, przyjemnie słodka, wciągająca i absolutnie różowa(!); może kiedyś wykonam jakąś z owoców czarnego bzu, jeżyn albo lukrecji, to będzie bliższa mojej barwie ;p)

Dominującym smakiem jest oczywiście róża, która znajduje się w cieście w postaci syropu różanego i wody różanej, ale też jest nadzienie z różanej konfitury, aczkolwiek przedziera się tu również subtelna nuta wanilii z cukru z prawdziwą wanilią (mogą być ziarenka z laski wanilii, nawet lepiej), cytryny ze świeżo otartej skórki oraz maliny; ta z kolei znajduje się w polewie wykonanej z czekolady, z Biedronki, z edycji limitowanej (dostępna na półkach tylko w lutym) – prezentuję poniżej:

Robi się szybko, wygląda bajkowo (jak dla księżniczek), ładnie się kroi, rozsiewa aromat ogrodu, jest przepyszna, zatem spełnia wszystkie warunki, by ją upiec i zjeść (można poczęstować ^^)

Przepis na babkę różaną (z konfiturą i malinową polewą czekoladową) (piekłam w formie na babkę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/; podaję z moimi drobnymi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • 190 g jasnego brązowego cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 140 ml maślanki
  • 2 łyżki syropu różanego 
  • 2 łyżki wody różanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g białej malinowej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • konfitura różana
  • różowe i srebrne perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.

Do masy maślanej dodać skórkę otartą z cytryny, syrop różany, wodę różaną i maślankę – wymieszać.

Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia – połączyć.

Do formy na babkę wyłożyć 1/3 ciasta, posmarować konfiturą różaną

przykryć drugą częścią ciasta, ponownie posmarować konfiturą i przykryć pozostałym ciastem – wyrównać.

Piec około 1 h, w temperaturze 160°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.

Z wierzchu oblać różową polewą czekoladową (połamaną na kostki czekoladę wrzucić do zagotowanej śmietany, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i obsypać perełkami cukrowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *