„Princes krofne”, czyli ptysie z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami

Ostatnio trochę się pobawiłam z ciastem parzonym, bo najpierw upiekłam łabędzie, w dalszej kolejności karpatkę, a potem chorwacki deser o wdzięcznej nazwie „Princes krofne” (dosłownie „pączki księżniczki”), czyli nic innego jak wszystkim znane ptysie, ale nadziewane podwójnie, bo i kremem budyniowym i bitą śmietaną, na której poukładałam jeszcze plasterki truskawek, no i wierzchu koniecznie oprószyłam cukrem pudrem.

Jest przy nich trochę pracy, ale wychodzą naprawdę pyszne i bardzo wysokie! 😉

Przepis na „Princes krofne”, czyli ptysie z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami (10 większych lub 20 mniejszych sztuk; ja zrobiłam 10 większych) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • świeże truskawki
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto parzone:

W garnku zagotować wodę z masłem oraz solą, a gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i mieszać energicznie do momentu, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka – wystudzić, a potem zmiksować z jajkami.

Gotowe ciasto umieścić w worku cukierniczym zakończonym tylką o kształcie szerokiej gwiazdy i na papier do pieczenia wycisnąć okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm (pojedynczą warstwę).

Piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 200°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem budyniowy:

Mleko zagotować z ziarnami wanilii, a gdy zacznie wrzeć zestawić z palnika.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, potem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną  – zmiksować na gładką pastę i wlać 100 ml mleka – połączyć.

Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, postawić na palniku i często mieszając zagotować do momentu aż budyń zgęstnieje.

Zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą, tak, by nie dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać).

Wykonanie:

Wystudzone ptysie przeciąć na pół. Na dolną część ciastka najpierw wycisnąć z rękawa cukierniczego krem budyniowy, następnie bitą śmietanę (kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią), na niej ułożyć po 2 plasterki truskawek, przykryć górną częścią ciastka, a z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Parzone, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *