Ostatnio trochę się pobawiłam z ciastem parzonym, bo najpierw upiekłam łabędzie, w dalszej kolejności karpatkę, a potem chorwacki deser o wdzięcznej nazwie „Princes krofne” (dosłownie „pączki księżniczki”), czyli nic innego jak wszystkim znane ptysie, ale nadziewane podwójnie, bo i kremem budyniowym i bitą śmietaną, na której poukładałam jeszcze plasterki truskawek, no i wierzchu koniecznie oprószyłam cukrem pudrem.
Jest przy nich trochę pracy, ale wychodzą naprawdę pyszne i bardzo wysokie! 😉
Przepis na „Princes krofne”, czyli ptysie z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami (10 większych lub 20 mniejszych sztuk; ja zrobiłam 10 większych) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto parzone:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 80 g masła
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 5 dużych żółtek
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto parzone:
W garnku zagotować wodę z masłem oraz solą, a gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i mieszać energicznie do momentu, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od garnka – wystudzić, a potem zmiksować z jajkami.
Gotowe ciasto umieścić w worku cukierniczym zakończonym tylką o kształcie szerokiej gwiazdy i na papier do pieczenia wycisnąć okrągłe ciastka o szerokości około 4 cm (pojedynczą warstwę).
Piec około 25 – 30 minut, w temperaturze 200°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Krem budyniowy:
Mleko zagotować z ziarnami wanilii, a gdy zacznie wrzeć zestawić z palnika.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, potem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną – zmiksować na gładką pastę i wlać 100 ml mleka – połączyć.
Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, postawić na palniku i często mieszając zagotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
Zdjąć z palnika. Przykryć folią spożywczą, tak, by nie dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać).
Wykonanie:
Wystudzone ptysie przeciąć na pół. Na dolną część ciastka najpierw wycisnąć z rękawa cukierniczego krem budyniowy, następnie bitą śmietanę (kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią), na niej ułożyć po 2 plasterki truskawek, przykryć górną częścią ciastka, a z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.