Babka sezamowa z pastą tahini

Już kiedyś (może nawet kilkukrotnie?) wspominałam, że bardzo lubię piec babki, bo jest to takie niezobowiązujące, dość szybkie, bezproblemowe, a zawsze pyszne i dopasowujące do okazji lub bezokazji ciasto 😉

Zbliża się Wielkanoc, zatem wkrótce babki, babeczki, serniki i mazurki będą królowały na świątecznych stołach – warto więc wybrać taki przepis, który naprawdę, naprawdę się uda i będzie smakował wszystkim (a przynajmniej większości).

Wiem, że nie każdy lubi sezam, ale jeśli już lubi, to proponuję dzisiaj cudowną, mięciutką, aromatyczną, niezbyt wilgotną (babka należy raczej do tych suchych, no ale bez przesady) babkę wykonaną na bazie sezamowej pasty tahini, z przypieczoną z wierzchu maślano-sezamową skorupką 🙂

Przepis na babkę sezamową z pastą tahini (forma na babkę o średnicy spodu 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 170 g pasty tahini
  • 2 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki sezamu

Sposób przygotowania:

Formę, włącznie z kominem, posmarować miękkim masłem i obsypać sezamem – wstawić na 15 minut do lodówki.

W tym czasie jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, potem, cały czas miksując, wlać olej oraz mleko. Na sam koniec wmieszać sezam i mąkę przesianą z proszkiem.

Ciasto przelać do schłodzonej formy.

Piec około 50 minut, w temperaturze 180°C .

Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na talerz lub paterę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *