Ostatnim razem dodawałam tu przepis na jogurtową babkę z kiwi i polewą czekoladową, więc jak tylko natknęłam się na zdjęcia babeczek, które wykonałam chyba w zeszłym roku, to postanowiłam i tym przepisem się podzielić, ponieważ i one zawierają w sobie dodatek owoców kiwi i są naprawdę bardzo, bardzo smaczne: mięciutkie, puchate, wilgotne, nakrapiane makiem, lekko kwaskowe, ale jednocześnie orzeźwiające, bo z nutką cytryny, nadziane konfiturą z kiwi i agrestu, z wierzchu ozdobione dużą ilością aksamitnego kremu i świeżymi owocami 😉
Niby nic skomplikowanego, a cieszy, do tego jest to pomysł na wykorzystanie kiwi w wypiekach, które nie jest szczególnie popularne – tutaj sprawdza się świetnie!
Przepis na cytrynowo-makowe babeczki z kiwi (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; zmieniłam krem i dodałam nadzienie)
Składniki:
Ciasto cytrynowo-makowe:
- 165 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1,5 łyżki suchego maku
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kiwi:
- 375 g serka mascarpone
- 3-4 płaskie łyżki cukru pudru
- 5-6 dużych łyżek gładkiej konfitury o smaku kiwi
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury o smaku kiwi
- świeże kiwi
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, potem, cały czas ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie dodać skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak – zmiksować. Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem.
Ciastem wypełnić papilotki.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Łyżeczką wydrążyć każdą babeczkę i wypełnić konfiturą o smaku kiwi (u mnie była jeszcze z dodatkiem agrestu).
Z wierzchu udekorować kremem (mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, potem dodać konfiturę) oraz plasterkami kiwi.
Przechowywać w lodówce.