Bardzo szybkie (nie wymagają chłodzenia, wałkowania, wycinania) i bardzo popularne ciasteczka z kolorowymi drażami.
Kruche. Maślano-śmietankowe. Aromatyczne. Smaczne i po prostu… urocze 😉
Przepis na kruche ciasteczka z kolorowymi drażami (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 200 g masła
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 200 g kolorowych draży
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (poza drażami) wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.
Z ciasta odrywać fragmenty, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczając powciskać w nie kolorowe draże.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C.