Kruche ciasteczka z kolorowymi drażami

Bardzo szybkie (nie wymagają chłodzenia, wałkowania, wycinania) i bardzo popularne ciasteczka z kolorowymi drażami.

Kruche. Maślano-śmietankowe. Aromatyczne. Smaczne i po prostu… urocze 😉

Przepis na kruche ciasteczka z kolorowymi drażami (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 200 g kolorowych draży 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (poza drażami) wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.

Z ciasta odrywać fragmenty, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczając powciskać w nie kolorowe draże.

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *