Kakaowe serduszka dla Mamy

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki, a że prezent wykonany własnoręcznie ma wartość podwójną (bo prezent i bo własnoręcznie, a od serca zawsze), to proponuję z tej okazji przepis na kruchutkie, kakaowe ciasteczka w kształcie serc, których jedna połowa jest oblana czekoladą i obsypana cukrową posypką 😉

Przepis na kakaowe serduszka dla Mamy (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 220 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukrowa posypka (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i powycinać foremką w kształcie serca ciasteczka.

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Jedną stronę, do połowy, zanurzyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekoladzie i ozdobić cukrową posypką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *