Tort orzechowo-czekoladowo-migdałowy

Jak co roku z okazji Dnia Matki upiekłam Mojej Mamie tort i jak co roku uważam, że ten jest najlepszy, jaki dotychczas udało mi się stworzyć; wydaje mi się, że powodem takiego myślenia jest fakt, że piekę bardzo, bardzo z serca 😉

Tort składa się z 3 orzechowych blatów (orzechy włoskie można zastąpić laskowymi – ja tak zrobiłam), które są mięciutkie i aromatyczne, nasączonych wiśniówką i przełożonych 2 dość gęstymi masami: migdałową oraz czekoladowo-maślaną. Boki tortu są obklejone płatkami migdałów, a wierzch ozdobiony połówkami orzechów włoskich, migdałami w słupkach i kandyzowanymi czereśniami.

Tort jest elegancki, niezbyt wysoki i niezbyt słodki, do tego pięknie się kroi, cudownie pachnie i wprost rozpływa się w ustach, ale najważniejsze jest to, że uszczęśliwia 😉

Bardzo polecam!

Przepis na tort czekoladowo-orzechowo-migdałowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/)

Składniki:

Orzechowy biszkopt:

  • 250 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kieliszek wódki
  • szczypta soli

Masa migdałowa:

  • 200 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 9 łyżek śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Masa czekoladowa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek śmietany  30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g miękkiego masła 82%
  • 1 kieliszek wiśniówki (50 ml)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • wiśniówka (do nasączenia)
  • migdały w płatkach
  • migdały w słupkach
  • orzechy włoskie
  • kandyzowane czereśnie

Sposób przygotowania:

Orzechowy biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem na jasnożółtą, kremową masę. Do żółtek wlać wódkę – wymieszać, po czym, cały czas delikatnie miksując, naprzemiennie dodawać ubite białko i orzechy wymieszane z bułką tartą.

Ciasto przelać do tortownicy (spód należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą).

Piec około 40 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Masa migdałowa:

Migdały zalać śmietaną, potem dodać cukier puder i dokładnie utrzeć.

Masa czekoladowa:

Gorzką czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w podgrzanej śmietanie – wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puch, potem wlać wiśniówkę oraz sok z pomarańczy, a na koniec wystudzoną czekoladę – zmiksować.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć masę migdałową, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować drugą częścią masy czekoladowej, a pozostałą masą czekoladową posmarować boki. Boki obkleić płatkami migdałów, a wierzch ozdobić połówkami orzechów włoskich, migdałami w słupkach oraz kandyzowanymi czereśniami – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *