Jak co roku z okazji Dnia Matki upiekłam Mojej Mamie tort i jak co roku uważam, że ten jest najlepszy, jaki dotychczas udało mi się stworzyć; wydaje mi się, że powodem takiego myślenia jest fakt, że piekę bardzo, bardzo z serca 😉
Tort składa się z 3 orzechowych blatów (orzechy włoskie można zastąpić laskowymi – ja tak zrobiłam), które są mięciutkie i aromatyczne, nasączonych wiśniówką i przełożonych 2 dość gęstymi masami: migdałową oraz czekoladowo-maślaną. Boki tortu są obklejone płatkami migdałów, a wierzch ozdobiony połówkami orzechów włoskich, migdałami w słupkach i kandyzowanymi czereśniami.
Tort jest elegancki, niezbyt wysoki i niezbyt słodki, do tego pięknie się kroi, cudownie pachnie i wprost rozpływa się w ustach, ale najważniejsze jest to, że uszczęśliwia 😉
Bardzo polecam!
Przepis na tort czekoladowo-orzechowo-migdałowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/)
Składniki:
Orzechowy biszkopt:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 8 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 kieliszek wódki
- szczypta soli
Masa migdałowa:
- 200 g zmielonych migdałów (bez skórki)
- 9 łyżek śmietany 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g miękkiego masła 82%
- 1 kieliszek wiśniówki (50 ml)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- wiśniówka (do nasączenia)
- migdały w płatkach
- migdały w słupkach
- orzechy włoskie
- kandyzowane czereśnie
Sposób przygotowania:
Orzechowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem na jasnożółtą, kremową masę. Do żółtek wlać wódkę – wymieszać, po czym, cały czas delikatnie miksując, naprzemiennie dodawać ubite białko i orzechy wymieszane z bułką tartą.
Ciasto przelać do tortownicy (spód należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą).
Piec około 40 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Masa migdałowa:
Migdały zalać śmietaną, potem dodać cukier puder i dokładnie utrzeć.
Masa czekoladowa:
Gorzką czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w podgrzanej śmietanie – wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puch, potem wlać wiśniówkę oraz sok z pomarańczy, a na koniec wystudzoną czekoladę – zmiksować.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, wyłożyć 1/3 masy czekoladowej, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć masę migdałową, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować drugą częścią masy czekoladowej, a pozostałą masą czekoladową posmarować boki. Boki obkleić płatkami migdałów, a wierzch ozdobić połówkami orzechów włoskich, migdałami w słupkach oraz kandyzowanymi czereśniami – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.