Sernik z makowo-kokosową bezą i brzoskwiniami

Dzisiaj podam przepis na sernik w wersji na bogato, czyli otulony od spodu i z wierzchu kruchutkim, kakaowym ciastem, z tradycyjną, dość ciężką masą serową, chrupiącą bezą makowo-kokosową i kawałkami brzoskwiń 😉

Wbrew pozorom robi się go błyskawicznie i raczej nie powinien sprawić żadnych kłopotów.

Ten sernik jest naprawdę wysoki, podzielny, niezbyt słodki i po prostu przepyszny!

Przepis na sernik z makowo-kokosową bezą i brzoskwiniami (blacha o wymiarach 23×35 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kakaowe ciasto:

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (tortowej) minus 2 łyżki (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g zimnego masła
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 250 g serka ricotta
  • 1 duże jajko
  • 150 g cukru 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Beza makowo-kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 140 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez około 2 h.

Jedną część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce i wysypać je na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia – podpiec przez 13 minut, w temperaturze 180°C.

Na podpieczonym spodzie ułożyć dobrze odsączone z syropu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, na nich równomiernie rozsmarować masę serową (zmiksować wszystkie składniki), na niej bezę makowo-kokosową (białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, cały czas miksując, powoli wsypywać cukier, a gdy piana będzie lśniąca dodać mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać), a z wierzchu posypać drugą częścią startego na tarce kakaowego ciasta.

Piec około 70 minut, w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makowce, z makiem, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *