Dzisiaj podam przepis na sernik w wersji na bogato, czyli otulony od spodu i z wierzchu kruchutkim, kakaowym ciastem, z tradycyjną, dość ciężką masą serową, chrupiącą bezą makowo-kokosową i kawałkami brzoskwiń 😉
Wbrew pozorom robi się go błyskawicznie i raczej nie powinien sprawić żadnych kłopotów.
Ten sernik jest naprawdę wysoki, podzielny, niezbyt słodki i po prostu przepyszny!
Przepis na sernik z makowo-kokosową bezą i brzoskwiniami (blacha o wymiarach 23×35 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kakaowe ciasto:
- 3 szklanki (450 g) mąki pszennej (tortowej) minus 2 łyżki (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 250 g zimnego masła
- 5 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 250 g serka ricotta
- 1 duże jajko
- 150 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Beza makowo-kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 140 g maku
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez około 2 h.
Jedną część zmrożonego ciasta zetrzeć na tarce i wysypać je na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia – podpiec przez 13 minut, w temperaturze 180°C.
Na podpieczonym spodzie ułożyć dobrze odsączone z syropu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, na nich równomiernie rozsmarować masę serową (zmiksować wszystkie składniki), na niej bezę makowo-kokosową (białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem, cały czas miksując, powoli wsypywać cukier, a gdy piana będzie lśniąca dodać mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i delikatnie wmieszać), a z wierzchu posypać drugą częścią startego na tarce kakaowego ciasta.
Piec około 70 minut, w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.