Tarta „Toblerone”

Może nie jest to przepis na nic z truskawkami, które od kilku dni kuszą swoją czerwienią, ale jest to przepis na coś równie smacznego, czyli na tartę inspirowaną batonikami „Toblerone” 😉

Kruchy, maślany spód wypełnia słodko-słony krem na bazie serka „Philadelphia” (może być też inny kremowy: naturalny, śmietankowy lub jogurtowy typu „Milandia”, „Apetina”, „NaTurek”, „Łaciaty”), ubitej na sztywno kremówki, która nadaje mu puszystości, masła orzechowego i posiekanego batonika „Toblerone”, z kolei wierzch pokrywa gęsta polewa czekoladowa z „Toblerone” i oczywiście kawałki …”Toblerone” w wersji mlecznej oraz gorzkiej.

Tartę robi się błyskawicznie, a schłodzona smakuje po prostu genialnie!

Przepis na tartę „Toblerone” (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; spód ciasteczkowy zamieniłam na kruchy)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem z masłem orzechowym:

  • 500 g schłodzonego serka kremowego „Philadelphia” 
  • 200 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 1 szklanka masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g Toblerone (1 batonik) – posiekany

Polewa z „Toblerone”:

  • 80 ml śmietany 36%
  • 100 g Toblerone (1 batonik) – posiekany

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznego „Toblerone”
  • 50 g gorzkiego „Toblerone”

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie wykonać krem: serek, masło orzechowe i cukier puder zmiksować na gładką masę, w oddzielnej misce ubić na sztywno kremówkę i dodać ją do orzechowej masy. Na sam koniec wmieszać posiekanego batonika „Toblerone”.

Krem umieścić w wystudzonej tarcie.

Wierzch oblać polewą (w małym garnuszku podgrzać śmietanę, gdy zacznie wrzeć zestawić ją z palnika, wrzucić posiekanego batonika, chwilę odczekać i wymieszać) i ozdobić gorzkim oraz mlecznym „Toblerone” – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *