Sernikoblondie z rabarbarem i migdałami

Kiedy w danym sezonie dominuje jakiś owoc albo jakieś warzywo, to lubię upiec z nim ciasto – najlepiej za każdym razem inne.

Niedawno dawałam tu przepis na brownie z truskawkami, a dzisiaj dam na blondie z rabarbarem, czyli jasną, znacznie słodszą (bo wykonaną na bazie białej czekolady), mniej gliniastą, ale równie wilgotną wersję tego ciasta.

Żeby nie było nudno to blondie jest wzbogacone o masę serową, posiekane migdały oraz pieczony z cukrem rabarbar.

Tak naprawdę nie ma tu nic skomplikowanego, bo wszystko po prostu się miesza i to nawet bez użycia miksera, więc jeśli ktoś porywa się w te upały na ciasta w wersji pieczonej, to myślę, że to będzie idealne 😉

Przepis na sernikoblondie z rabarbarem i migdałami (blaszka o wymiarach 23×33 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g białej czekolady + 50 g posiekanej
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 2 żółtka 
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Pieczony rabarbar:

  • 300 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki 
  • 30 g cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar wymieszać z cukrem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C (nie może się rozpaść!) – odlać sok i odstawić do wystudzenia.

W tym czasie masło umieścić w garnku, podgrzać aż do rozpuszczenia, zestawić z palnika, wrzucić 150 g połamanej na kostki białej czekolady, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos.

Do sosu dodać jajka, cukier, sól i ekstrakt z wanilii – wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej.

Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać.

Na sam koniec wmieszać posiekane migdały i 50 g posiekanej białej czekolady.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, na nim porobić kleksy z masy serowej (dokładnie połączyć wszystkie składniki) i niedbale wymieszać patyczkiem do szaszłyków. Na wierzchu poukładać podpieczony rabarbar.

Piec około 25-28 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na kwadraty.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *