Kiedy w danym sezonie dominuje jakiś owoc albo jakieś warzywo, to lubię upiec z nim ciasto – najlepiej za każdym razem inne.
Niedawno dawałam tu przepis na brownie z truskawkami, a dzisiaj dam na blondie z rabarbarem, czyli jasną, znacznie słodszą (bo wykonaną na bazie białej czekolady), mniej gliniastą, ale równie wilgotną wersję tego ciasta.
Żeby nie było nudno to blondie jest wzbogacone o masę serową, posiekane migdały oraz pieczony z cukrem rabarbar.
Tak naprawdę nie ma tu nic skomplikowanego, bo wszystko po prostu się miesza i to nawet bez użycia miksera, więc jeśli ktoś porywa się w te upały na ciasta w wersji pieczonej, to myślę, że to będzie idealne 😉
Przepis na sernikoblondie z rabarbarem i migdałami (blaszka o wymiarach 23×33 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 150 g białej czekolady + 50 g posiekanej
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pieczony rabarbar:
- 300 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki
- 30 g cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar wymieszać z cukrem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15-20 minut w temperaturze 180°C (nie może się rozpaść!) – odlać sok i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie masło umieścić w garnku, podgrzać aż do rozpuszczenia, zestawić z palnika, wrzucić 150 g połamanej na kostki białej czekolady, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos.
Do sosu dodać jajka, cukier, sól i ekstrakt z wanilii – wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej.
Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – wymieszać.
Na sam koniec wmieszać posiekane migdały i 50 g posiekanej białej czekolady.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, na nim porobić kleksy z masy serowej (dokładnie połączyć wszystkie składniki) i niedbale wymieszać patyczkiem do szaszłyków. Na wierzchu poukładać podpieczony rabarbar.
Piec około 25-28 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na kwadraty.