Brownie z truskawkami

Szybki oraz prosty przepis na weekend z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli brownie z truskawkami 😉

Megaczekoladowe, dość niskie, popękane z wierzchu ciasto, które nie może się nie udać, bo samo w sobie ma zakalcowatą konsystencję: jest ciężkie, wilgotne, trochę gliniaste, ale dodatek puszystej śmietanki nadaje mu lekkości i słodyczy, więc nie warto z niej rezygnować.

Truskawki występują tu w podwójnej roli: jako nadzienie (tutaj stają się bardziej marmoladą) i jako chrupiąca, soczysta ozdoba.

To naprawdę pyszne, czekoladowe kwadraty, pachnące wanilią i świeżymi owocami – polecam!

Przepis na brownie z truskawkami (kwadratowa blaszka o wymiarach 24×24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g umytych, obranych truskawek

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Masło i połamaną na kostki gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i podgrzewać do momentu aż się rozpuszczą – odstawić do wystudzenia.

Jajka ubić z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, po czym wlać do niej czekoladę – wymieszać.

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z solą – połączyć.

Połowę ciasta przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać poprzekrawane na pół truskawki i równomiernie przykryć resztą ciasta.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić. Pokroić na kwadraty, a każdy z nich ozdobić śmietaną ubitą z cukrami oraz z fixem i truskawkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *